– Det var länge sedan jag satte dem i kön. Det måste vara två år sedan, så fort jag hörde att de skulle bygga här, berättar fyrabarnsmamman Berith Ljungström, Åkersberga.

Berith Ljungström, förälder

Berith Ljungström, förälder

Privat

Hon är en av många som ställt sina barn i kön till nya Internationella Engelska skolan (IES), som öppnar höstterminen 2024, mitt i Åkersberga.

Just nu pågår arbetet för fullt på gamla kommunala Hackstaskolans mark. Kommunen sålde skolan 2021 till företaget Nystad Stadsutveckling AB som i sin tur river, rustar upp och bygger nytt så att IES kan flytta in.

Ny skolmatsal

Bland annat byggs en ny matsal med tillagningskök och enligt Österåkers kommun blir det även en ny skolgård ”med omfattande lek- och aktivitetsmöjligheter”.

– Jag tror att det kommer att bli jättebra" Trivsamt, nytt och fräscht, säger Berith Ljungström.

Visualisering över IES Österåker när skolan är färdigställd. Illustration: Nystad Stadsutveckling AB

Visualisering över IES Österåker när skolan är färdigställd. Illustration: Nystad Stadsutveckling AB

Nystad Stadsutveckling AB

När skolan blir färdig i augusti 2024 kommer den ha plats för cirka 600 elever, från förskoleklass till nian, med två klasser per årskurs plus fritidshem. Enligt Österåkers kommun köar mer än 1100 barn för att få en plats.

I november beräknas första antagningen till IES i Åkersberga vara klar. Då ska alla familjer som erbjuds en plats få besked och kommer att bjudas in till friskolan, uppger kommunen.

– Jamen det känns bra, säger Berith Ljungström, som hoppas på stabilitet för sina barn.

Utöver de två hon satt i kön till IES - hennes nioåriga dotter och 13-årige son – har hon ytterligare två barn, men de är för gamla för att hinna börja i IES.

Skolflyttar

Tidigare gick alla fyra på Vetenskapliga skolan (tidigare Korallens friskola) som var inrymd i gamla Hackstaskolan. Men den gick i konkurs 2020.

– Den var jättebra, med underbara lärare! Så det var jättetråkigt.

Efter konkursen hamnade tre av barnen på kommunala Röllingbyskolan. Skolan startade så sent som 2017, först under namnet ”Nya Röllingbyskolan”, då friskolekoncernen Prolympia överlät sin verksamhet till Österåkers kommun, på grund av minskat antal elever.

Numera går bara hennes yngsta flicka på Röllingbyskolan, övriga tre går på Solskiftesskolan respektive i Söraskolan, som också är kommunala.

Är det någon skillnad mellan kommunala skolor och friskolor?

– Vi har testat både och, och jag trivdes mer när det var privat. Det var inte så tröga hjul som de kommunala, utan lättare att påverka. De lyssnade och tog vara på ens åsikter tycker jag.

Vad hoppas du med den nya skolan?

– Jag hoppas att de har en väldigt hög kompens på lärarna. Och att de har bra personalvård så att kompetensen stannar kvar.

– Jag hoppas att det inte ska bli så stelt, och jag hoppas att eleverna kommer att ta hand om sin skola.