Åtal. Den anställda som åtalas för att ha misshandlat ett barn jobbar inte längre kvar inom Järfälla kommun.

Anställd åtalas för knytnävsslag mot förskolebarn

En anställd på en förskola åtalas för att ha slagit ett förskolebarn i ansiktet. Personen som har fått flera varningar förut jobbar nu inte längre kvar i kommunen.

  • Publicerad 16:26, 16 dec 2021

En anställd på en förskola åtalas för misshandel av ett förskolebarn. Händelsen ska ha ägt rum under en utflykt i skogen. När några av barnen började kasta kottar lyfte den anställda upp ett barn i tröjkragen, skakade om denne och slog sedan med knuten näve i ansiktet på barnet, enligt åtalet.

Personal vittnade slaget

En annan i personalen, som stod längre bort, ska ha sett slaget eftersom hon först reagerat på den anställdes skrik. Hon ska ha sett hur barnets huvud svängde åt ena sidan av slaget.

Efteråt ska barnet ha blivit ledset och enligt utredningen bekräftade barnet för minst tre personer att pedagogen slagit denne – bland annat för andra anställda på förskolan och en förälder.

Den misstänkta personen nekar bestämt att hen har slagit barnet. Hen menar att det bara rörde sig om en skarp tillsägelse.

Fått varningar tidigare

Enligt uppgifter som Mitt i tagit del av har den misstänkta fått varningar förut. Under en tidigare anställning på en skola i Stockholm ska personen ha fått flera skriftliga varningar varav den senaste resulterade i en kortare avstängning.

Även på den nu aktuella förskolan ska en utredningen ha gjorts tidigare i år, men då barnets berättelse var osammanhängande lades ärendet ner.

Förskolans rektor ser mycket allvarligt på händelsen, men vill inte kommentera vilka åtgärder som vidtagits efter händelsen.

Är personen fortfarande anställd?

– Nej, personen arbetar inte längre kvar i Järfälla kommun.