RENOVERAS. s/s Björkfjärden håller på att renoveras för fullt. Foto: Per Brandt

Anrikt ångfartyg har lagt till vid Norr Mälarstrand

Ett 96-årigt ångfartyg har lagt till vid Norr Mälarstrand. Här berättar ägarna om framtidsplanerna.

  • Publicerad 14:15, 25 maj 2021

Jag hoppas att förbipasserande och boende i området kommer att njuta av att ha ett traditionsmärkt, renoverat ångfartyg i blickfånget.

Den som spatserat förbi kajen längs Norr Mälarstrand den senaste tiden kan inte ha missat s/s Björkfjärden, före detta Saltsjön. Och här är tanken att hon ska ligga nu, enligt Walleniusrederierna som äger ångfartyget, även om de har planer på att flytta till Tappström i framtiden.

Febrilt arbete

Ombord pågår febrilt jobb med att renovera det 96-åriga ångfartyget. Arbetet har pågått i flera månader och påbörjades innan flytten till Kungsholmen, då på Mälarvarvet. Däckshusets tak, matsalongen, konversationssalongen och bryggan renoveras och jobbet kommer att pågå en bit in i hösten, enligt Cecilia Kolga, ansvarig för interna och externa relationer på Walleniusrederierna.

Men den som hoppas på att få en tur sen får nog tänka om.

När allt är klart är planen attbåten ska användas för exempelvis möten och konferenser inom rederierna och bolag inom koncernen enligt Kolga. Även om fartyget kommer att synas ute på vattnet vid ”speciella tillfällen” ska det inte gå i passagerartrafik eller finnas för kommersiell uthyrning.

Inte i trafik

– Björkfjärden kommer inte att vara öppen för allmänheten. Däremot hoppas jag att förbipasserande och boende i området kommer att njuta av att ha ett traditionsmärkt, renoverat ångfartyg i blickfånget, skriver Tor Wildenstam, enhetschef i ett svar.

Stockholms Hamnar har gett fartyget ett löpande avtal på en kajplats för rörlig trafik, enligt honom.

Krävs inte bygglov

Tidigare fartygsflytt, som exempelvis Gustaf af Klint, till området har stoppats efter bland annat klagomål kring skymd utsikt.

Hur ser ni på det i detta fall?

– Det som varit uppe tidigare är ju bygglovsansökningar för rätt skrymmande verksamheter. Det krävs inte bygglov för att förtöja ett fartyg vid kajen och kajer är typiskt ändamålsenliga för fartygs förtöjning.

s/s Björkfjärden, före detta Saltsjön.

Bytt namn flera gånger

Passagerarångfartyget sjösattes 1925 under namnet s/s Saltsjön.

Fartyget är 37,5 meter långt och 7 meter brett.

Mellan 1970-1993 fick hon namnet s/s Björkfjärden, döptes tillbaka till Saltjsön 1994 och sedan på nytt till Björkfjärden 2020.

2005 blev fartyget k-märkt.

Genom åren har det haft flera ägare, Walleniusrederierna köpte fartyget 2019.

Källa: Walleniusrederierna

Visa merVisa mindre