På påskdagens kväll den 17 april sköts en yngling i bröstet i centrala Skarpnäck. Han kunde själv larma polisen efter att för egen maskin ha tagit sig en bit från brottsplatsen. Han fördes till sjukhus, där läget beskrevs som stabilt.

Ingen person har ännu gripits misstänkt för dådet, som polisen rubricerar som mordförsök.

Intensivt utredningsarbete

Det var den tredje skjutningen i Skarpnäck på drygt två månader.

Den 13 februari sköts en man i 20-årsåldern till döds på Markusplatsen vid Skarpnäcks kulturhus. En man greps kort efter dådet och anhölls senare. Han släpptes senare på fri fot och polisen tror inte att han har något att göra med den skjutningen. Några andra frihetsberövanden har inte gjorts.

Den 10 april blev återigen en ung man skjuten till döds i Skarpnäck, den här gången på Skarpnäcks torg, mindre än 100 meter från mordplatsen i februari. Larmet kom till polisen strax före halv sju på kvällen och enligt uppgifter till Mitt i fanns det fullt med folk på platsen vid tiden för skottdådet. Ingen har frihetsberövats misstänkt för detta mord.

Men enligt polisen pågår just nu ett intensivt utredningsarbete och bland annat undersöker man om de två morden och mordförsöket har med varandra att göra.

– Vi tittar väldigt brett. Hur det ser ut framåt, om det finns något samband och vilka kopplingar det finns mellan de två olika morden och mordförsöket, säger Emma Frodelius, tillförordnad lokalpolisområdeschef vid polisområde Globen.

Finns det gängkonflikter som kan ligga bakom skottdåden?

– Det är självklart att vi tittar på om det finns gängkonflikter eller om det är någonting som finns inblandat i de här motiven. Men det är för tidigt att säga, och vi har inte de svaren än.

Arbetar nära lokala aktörer

För att minska våldsbrottsligheten och annan brottslighet i Skarpnäck så arbetar polisen nära olika lokala aktörer i området, bland annat med Skarpnäckslyftet och med skolan.

– Vi jobbar extremt mycket med stadsdelen och med staden. Det kan handla om att sätta upp kameraövervakning på Skarpnäcks torg, och extra resurser i Skarpnäck, där vi bland annat haft polishästar på plats den senaste tiden. Polisen har också haft nationell trafikvecka där vi har jobbat extra mycket i Skarpnäck. Vi kommer att vara uthålliga över tid med extra polisiära resurser och jobba brett, säger Emma Frodelius.