Mitt i berättade i mars att polisen grep tre män misstänkta för att ha sålt sprit till 15-åriga flickor i en lägenhet vid Fridhemsplan.

Förra grep polisen ytterligare en misstänkt langare som ska ha sålt vodka till 15-åringar vid Odenplan.

Ungdomarna och langaren ska ha fått kontakt via Snapchat.

– Ett observant vittne såg att det var mycket spring till en port och vi kunde gripa en man som är misstänkt för att ha sålt alkoholen i huset, säger kommunpolisen Ola Åkesson.

Mitt har tittat på anmälningar om langning av alkohol. Senaste året handlar det om ett 30-tal fall i innerstan och 150 i hela regionen, enligt Brottsförebyggande rådet (Brå).

Ola Åkessons uppfattning är att alkoholförsäljning och narkotikaförsäljning till ungdomar initieras i slutna forum på internet, exempelvis via olika konton på Instagram, Snapchat och Tiktok.

För att kunna förebygga och utreda brotten som ofta sker i stängda rum behöver polisen få hjälp av allmänheten. Exempelvis tips om konton i sociala medier och på vilka platser som alkoholen levereras.

Förutom att det är olagligt ser polisen andra stora faror med att ungdomarna inte vet vad det är de köper från langaren.

– Exempel kan tabletter innehålla precis vad som helst. Samma sak med alkoholen.

Anmälningarna av spritlangning i innerstan var fler för 20 år sedan och har de senaste åren blivit betydligt färre. Ola Åkesson pekar på att drickandet bland ungdomar har minskat över tid, enligt Stockholmsenkäten där ungdomar i nionde klass och andra ring svarar på frågor om alkoholvanor.

– Det kan vara en anledning till att brotten också minskar. Däremot tror jag dessvärre att narkotikaförsäljningen via sociala medier har ökat väsentligt de senaste åren.

Polisen befinner sig ibland i anslutning till Systembolag för att bland annat jobba mot langning. Men Ola Åkessons uppfattning är dock att langning just där inte är så vanligt längre.

– Om allmänheten berättar hur försäljningen går till, skulle vi nå framgång i fler ärenden och kunna minska både alkohollangning och narkotikaförsäljning till ungdomar.