I dag är Annika 41 år, men minns hur livet var både upp och ned när man var 14 år gammal. Foto: Privat

Annikas flaskpost hittades efter 27 år

Det tog nästan tre decennier, men till slut upptäcktes flaskposten som kompisarna Annika och Lollo från Vendelsö lämnade ute i skärgården. – Det var jättekul att den hittades, säger Annika Lindh, som fortfarande bor i Vendelsö.

  • Publicerad 09:42, 11 maj 2021

Att det skulle gå så fort att hitta en av brevskrivarna hade jag inte förutsatt.

1994 var Annika Lindh 14 år och tillbringade ofta somrarna på familjens lantställe i Hamnviken på Yxlan, i Stockholms norra skärgård. Hemma i Vendelsö var en av Annikas bästa kompisar Lollo och den här sommaren åkte de tillsammans till Yxlan. En dag kom de på att de skulle kasta ut flaskpost i havet för att se vad som hände.

– Vi var vid Hamnviken, men om jag minns rätt så kom det några killar så vi skulle gömma flaskan bakom en klippa, men den åkte ner i en spricka så vi fick inte fram den sedan, minns Annika Lindh. Vi hoppades väl att vi skulle få kontakt med någon med tanke på vad vi skrev.

Den 21 juli 1994 skrev Annika Lindh och hennes kompis Lollo det här brevet och stoppade i en flaska. Flaskposten kastade de sedan ungefär från den här platsen vid Hamnviken på Yxlan. Foto: Eric Lundgren

Sökte någon i samma ålder

I brevet skriver kompisarna att de som svarar på brevet helst ska vara över 14 år och att den som hittar brevet annars kan ge det till någon i passande ålder. Och så lägger de till att det skulle vara kul om den som hittar flaskposten skickar en bild.

Eric Lundgren har ett ställe på Yxlan och hittade Annikas och Lollos flaskpost. Foto: Privat

27 år senare tar Eric Lundgren en promenad vid Hamnviken på Yxlan där han har hus. Så vid vattnet, i en klippskreva, så hittar han en flaska med ett brev i – Annikas och Lollos, som de kastade i nästan tre decennier tidigare.

– Det var lite spännande, speciellt med tanke på att brevet är daterat 1994 och att flaskan slängts i av två tjejer på Yxlan, säger Eric Lundgren.

Han tyckte att brevet var charmigt och la upp det i en Facebookgrupp för att försöka spåra författarna till flaskposten, vilket han också gjorde.

– Att det skulle gå så fort att hitta en av brevskrivarna hade jag inte förutsatt, säger Eric Lundgren.

Idag är Annika Lindh 41 år gammal. Att flaskposten dykt upp har gjort att hon börjat tänka på hur det var när man var 14 år gammal. Foto: Privat

Minns tillbaka

Och att flaskposten nu har hittats har gjort att Annika börjat tänka lite mer på hur det var att vara 14 år.

– Det är skönt att man inte är 14 längre. Det var ju inte bara roligt, utan det var också rätt jobbigt att vara ung, tycker jag.