1994 var Annika Lindh 14 år och tillbringade ofta somrarna på familjens lantställe i Hamnviken på Yxlan, i Stockholms norra skärgård. Hemma i Vendelsö var en av Annikas bästa kompisar Lollo och den här sommaren åkte de tillsammans till Yxlan. En dag kom de på att de skulle kasta ut flaskpost i havet för att se vad som hände.

– Vi var vid Hamnviken, men om jag minns rätt så kom det några killar så vi skulle gömma flaskan bakom en klippa, men den åkte ner i en spricka så vi fick inte fram den sedan, minns Annika Lindh. Vi hoppades väl att vi skulle få kontakt med någon med tanke på vad vi skrev.

Sökte någon i samma ålder

I brevet skriver kompisarna att de som svarar på brevet helst ska vara över 14 år och att den som hittar brevet annars kan ge det till någon i passande ålder. Och så lägger de till att det skulle vara kul om den som hittar flaskposten skickar en bild.

27 år senare tar Eric Lundgren en promenad vid Hamnviken på Yxlan där han har hus. Så vid vattnet, i en klippskreva, så hittar han en flaska med ett brev i – Annikas och Lollos, som de kastade i nästan tre decennier tidigare.

– Det var lite spännande, speciellt med tanke på att brevet är daterat 1994 och att flaskan slängts i av två tjejer på Yxlan, säger Eric Lundgren.

Han tyckte att brevet var charmigt och la upp det i en Facebookgrupp för att försöka spåra författarna till flaskposten, vilket han också gjorde.

– Att det skulle gå så fort att hitta en av brevskrivarna hade jag inte förutsatt, säger Eric Lundgren.

Minns tillbaka

Och att flaskposten nu har hittats har gjort att Annika börjat tänka lite mer på hur det var att vara 14 år.

– Det är skönt att man inte är 14 längre. Det var ju inte bara roligt, utan det var också rätt jobbigt att vara ung, tycker jag.