I januari dök en udda efterlysning upp i den lokala Facebookgruppen i Farsta. Inlägget kom från Anneli Nilsson, 41-årig småbarnsmamma bosatt vid Farsta centrum.

Vad var det hon ville ha hjälp med? Jo, hon undrade om någon kunde tipsa om var man kan hitta en helt vanlig pommestallrik.

Mitt i ringde upp henne för att höra mer.

Vad är det med pommes egentligen?

– Jag fick en craving innan jul på en simpel pommestallrik med hamburgerdressing vid sidan om, och jag kunde inte riktigt släppa det. Det var som att min kropp bestämt sig: Jag ville ha en vanlig, enkel, god pommes.

Det visade sig svårare än väntat. Varken på väg från julfirande i Skåne, eller hemkommen till Farsta, lyckades hon hitta det hon sökte: Antingen var pommesen för tjock, för räfflad eller för dåligt friterad.

Men Farstaborna var tjänstvilliga så klart. Nu har Anneli Nilsson fått en lång lista med tips på hak att testa.

Bäst hittills enligt Anneli Nilsson: Daisys vid Skogskyrkogården.

Bäst hittills enligt Anneli Nilsson: Daisys vid Skogskyrkogården.

Anneli Svensson

Hur tänker du dig den perfekta pommestallriken?

– Den perfekta pommesen har en friteringstid som gör att de är frasiga men inte för hårda längst ut. Oljan får inte vara för ny men inte för gammal heller, det kan påverka både färg och smak. Och det ska vara tunna pommes. Inte snurrade, inte tjocka, inte räfflade.

Dressingen vill hon ha klassisk och enkel.

– Kryddningen är också viktig. Det ska vara en riktig pommeskrydda som är perfekt salt, säger hon.

Jobbat på Sibylla

Det hörs att hon är något av en pommes-konnässör. När hon var ung jobbade hon en period i ett Sibylla-kök.

Att den klassiska kedjan numera serverar så kallade ”future fries” gillas inte av Anneli Nilsson.

– De är goda men det är inte pommes, säger hon bestämt.

Vad kommer du att uppleva för känsla när du hittar rätt?

– Jag vill bara hitta ”där satt den”-känslan, det är den jag saknar. Jag myntade ett uttryck för några år sedan: Besvikelsemätt. När man är mätt men det var inte det man ville ha. Jag vill inte bli besvikelsemätt. Jag vill känna tillfredsställelse.

Hittills har hon hunnit testa tre ställen i närområdet.

– På ett av dem var det nästan perfekt. Det var Daisys vid Skogskyrkogården. De var bara lite för friterade i kanten men kryddan var bra och även dressingen. Så de är i topp än så länge.

Anneli Nilsson tar sin pommes på allvar.

Anneli Nilsson tar sin pommes på allvar.

Privat

Men du – vad säger dietisten om det här?

– Jag har gjort en gastric bypass så jag kan bara äta lite åt gången. Och jag äter inte pommes så ofta.

På Facebook fick hon, utöver tipsen, ett par oönskade kommentarer. Bland annat från en person som påpekade just hur dåligt pommes är för hälsan.

– Jag är 41 år, jag behöver inte bli uppfostrad. Men jag lät bli att gå in i diskussioner, säger hon.

Hur jakten går kommer hon att rapportera om på Facebook, som tack för alla tipsen.

– När jag testat fem ställen lovar jag att lägga upp en lista med recensioner och bilder i Farstagruppen, säger hon.