I veckan landade Brottsförebyggande rådets rapport om dödligt våld i Sverige. Det ökar i landet och främst i Stockholm. 2020 var det 45 fall av dödligt våld i regionen.

https://www.mitti.se/stockholm-direkt/dodliga-valdet-okar-igen/repucD!pXALpL0f@5qx2tNjkXLCVg/

Samtidigt som våldet ökar finns det färre poliser i Stockholm, enligt Moderaterna. Särskilt om man tar i beaktning att befolkningen också växer här.

– Det finns poliser än någonsin i landet, men i Stockholm är det faktiskt mindre än vad det var för fem år sedan, säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Högre lön kan locka till Stockholm

Att utbilda poliser som sedan ska välja att jobba i Stockholm är inget som sker över en natt. Anna König Jerlmyr vill lösa det på flera olika sätt. Dels att allokera hit poliser för särskilda insatser, en metod som använts i Göteborg och Malmö, men hittills aldrig på samma sätt i Stockholm. Men också att regeringen sedan fördelar resurserna mer rättvist så att Stockholm får lika många poliser per 1000 invånare som resten av landet.

– Vi ska också locka tillbaka de poliser som slutat här i Stockholm. Ett förslag är att ge ett påslag på 3000 kronor och dessutom ett storstadstillägg för de poliser som väljer att jobba här.

Varför tror du att poliser lämnar sina jobb i den utsträckning som sker?

– Det är ett tufft jobb men jag förstår också att det finns en frustration att som polis ge sitt allt men att övriga rättsväsendet dessutom inte har tillräckligt mycket resurser för att exempelvis väcka åtal som leder till fällande domar. Hela kedjan behöver ses över, inte bara det som sker hos polisen.

"Aldrig jobbat så nära polisen som nu"

2017 slog Stockholm rekord i antalet fall av dödligt våld, 50 stycken. Då kritiserade Anna König Jerlmyr dels regeringen men också socialdemokraterna i stadshuset för att nonchalera problemet med kriminalitet. Nu, när man själva sitter majoritet toppar Stockholm fortfarande den nationella listan över dödligt våld med råge.

– Jag upplever att när vi tog över så har vi satsat. Vi har bland annat 150 ordningsvakter på stan. Vi har en trygghetsfond på 100 miljoner kronor per år. Vi har också kameraövervakning och jag vågar påstå att staden aldrig jobbat så nära polisen som vi jobbar idag. Allt det bidrar stort till ett tryggare Stockholm.

Fler sprängningar

Ändå ökar kriminaliteten på flera olika plan. Enligt egna siffror från Moderaterna själva handlar det bland annat om fler ungdomsrån, våldtäkter och sprängningar.

– De trygghetsåtgärder som finns måste kompletteras med fler poliser, för medborgarnas skull. Och det är regeringens ansvar, säger Anna König Jerlmyr.

https://www.mitti.se/nyheter/konig-jerlmyr-m-kraver-mer-pengar-till-polisen-i-stockholm/lmtih!8998145/