Cyklisterna syns redan på långt håll där de kommer susande fram på cykelbanan på Drottningholmsvägen, åtminstone de som försett hojen med lyse.

En av cyklisterna, Marcus Sölvin, säger att han har råkat ut för flera cykelstölder men aldrig polisanmält.

– Jag har inte orkat, jag har köpt en ny cykel.

Möjligen ett bevis på att det över tid funnits, och finns, ett mörkertal kring anmälningar om cykelstölder.

Marcus Sölvin, Bromma, säger att han har råkat ut för flera cykelstölder. Hemma brukar han ställa in cykeln i garaget för att den inte ska stjälas.

Marcus Sölvin, Bromma, säger att han har råkat ut för flera cykelstölder. Hemma brukar han ställa in cykeln i garaget för att den inte ska stjälas.

Anders Gustafsson

Ett mörkertal som inte förklarar varför anmälningar om cykelstölder minskar kraftigt i Bromma.

I fjol, 2022, anmäldes preliminärt 367 cykelstölder i stadsdelen, enligt Brottsförebyggande rådet. Anmälningar om stölder av elcyklar har inte räknats med.

Året innan 601.

Året dessförinnan 830.

Sticker ut

Fjolårets siffra sticker således ut.

Kommunpolis Tomas Gramén.

Kommunpolis Tomas Gramén.

Privat

Tomas Gramén, kommunpolis i Bromma har för sin del ett antal alternativa förklaringar till minskningen men ingen fullständig förklaring.

En orsak kan vara att Brå ändrat redovisningen av anmälda cykelstölder, till att redovisa anmälda stölder av elcyklar respektive "vanliga" cykelstölder var för sig.

Så har redovisningen inte delats upp tidigare år.

– En del av förklaring är att Brå delar upp kodningen, säger Tomas Gramén.

Julia Conradi Hammar, Bromma, säger att hon skulle anmäla om hennes cykel blev stulen:  "Ja, för försäkringens skull så att jag får en ny cykel." För att minska stöldrisken brukar hon förutom att låsa cykeln plocka bort batteriet på sin elcykel. Hemma ställer hon in cykeln i garaget. Vad tror du minskningen av anmälningar beror på? "Jag tror att det beror på att det finns bra cykelställ, som i Åkeshov och på Ängbyplan, som gör det svårt att stjäla cyklar.

Julia Conradi Hammar, Bromma, säger att hon skulle anmäla om hennes cykel blev stulen: "Ja, för försäkringens skull så att jag får en ny cykel." För att minska stöldrisken brukar hon förutom att låsa cykeln plocka bort batteriet på sin elcykel. Hemma ställer hon in cykeln i garaget. Vad tror du minskningen av anmälningar beror på? "Jag tror att det beror på att det finns bra cykelställ, som i Åkeshov och på Ängbyplan, som gör det svårt att stjäla cyklar.

Anders Gustafsson

Minskar i hela landet

Ytterligare en delförklaring kan vara att anmälningar om cykelstölder minskar i hela landet.

– Anmälningarna sjunker överlag, säger Gramén, och fortsätter:

– Jag tror också, tyvärr, att ytterligare en orsak kan vara att polisen har haft ett oerhört tryck av anmälningar under coronapandemin och vid ansökningar om pass. Polisen har fått väldigt mycket längre kötider vilket minskar anmälningsbenägenheten och det är högst beklagligt. Det kan göra att en del människor inte anser att det är värt att anmäla stöld av en cykel som är värd en tusenlapp. Man struntar i att anmäla.

Klara Eriksson, Bromma, säger att hon skulle anmäla om hennes cykel blev stulen: "Ja, för försäkringen." Samtidigt tycker hon att det tar alldeles för mycket tid och kraft att fullfölja en polisanmälan.  "Jag har inte tid för det." När hon blev av med en tidigare cykel, en cykel av äldre modell, anmälde hon aldrig.

Klara Eriksson, Bromma, säger att hon skulle anmäla om hennes cykel blev stulen: "Ja, för försäkringen." Samtidigt tycker hon att det tar alldeles för mycket tid och kraft att fullfölja en polisanmälan. "Jag har inte tid för det." När hon blev av med en tidigare cykel, en cykel av äldre modell, anmälde hon aldrig.

Anders Gustafsson

Men, till en del är antalet minskade anmälningar en gåta för polisen.

– Även om man tar med alla parametrar så är det inte så pass mycket att det går att förklara hela minskningen, säger Gramén.

Till kommande år hoppas Gramén på en mer enhetlig statistik över anmälda cykelstölder.

– Då bör man se till att få med alla brottskoder så att det blir jämförbart.

Mellan 2017 och 2021 anmäldes mellan 520 och 830 cykelstölder per år. 2022 hade antalet minskat till 85.

Mellan 2017 och 2021 anmäldes mellan 520 och 830 cykelstölder per år. 2022 hade antalet minskat till 85.

Anders Gustafsson

På cykelbanan på Drottningholmsvägen berättar Marcus Sölvin om en av de många cykelstölder han råkat ut för, då han blev bestulen på ett cykeldäck. När han gick till verkstaden för att köpa ett nytt däck fanns hans stulna däck av någon för honom okänd anledning på verkstaden.

Marcus säger att han fick köpa tillbaka däcket, för 100 kronor.

Tycker du att polisen borde prioritera utredningar av cykelstölder mer än de gör?

– De har mycket annat att tänka på, säger Marcus, och hojar vidare.

Polisen och Stockholms stad bygger uppgifterna om antalet anmälda cykelstölder på statistik från Brottsförebyggande rådet.

Polisen och Stockholms stad bygger uppgifterna om antalet anmälda cykelstölder på statistik från Brottsförebyggande rådet.

Anders Gustafsson