Ett hav av anhöriga och skyltar med bebisfoton brukar möta studenterna när de springer ut från Väsby Nya Gymnasium på avslutningsdagen. Men inte heller i år blir det något utspring. Inga anhöriga eller vänner får heller vara på plats för att ta emot studenterna på skolområdet den 15 juni.

I stället kommer 150 avgångselever i de sex avgångsklasserna att samlas separat.

– Det blir inget utspring, vi gör som förra året. Det är ett beslut som gäller i hela Stockholms län, säger Homar Kadir, rektor på Väsby Nya Gymnasium.

Samtidigt tillåter flera skolor i närliggande kommuner, som exempelvis Täby och Danderyd, utspring klassvis med begränsat antal anhöriga på plats.

Klassvis avslutning

Avslutningsceremonin genomförs klassvis tillsammans med mentorer, rektorn håller tal och stipendier delas ut. Eleverna får även sina examensbevis.

– Både vi och eleverna är besvikna, alla vill ju ha ett vanligt studentfirande men på grund av pandemin går det tyvärr inte, säger Homar Kadir.

Studentmottagningar hemma

Eventuella studentmottagningar hänvisas till hemmet och studentkorteger på flak, karnevalståg eller motsvarande är heller inte tillåtet, ett beslut som fattats av Transportstyrelsen.

Utspring och flakåkning ställs in i Väsby (mitti.se)