Varuhuset Costco, som etablerade sig i Arninge, i Täby, i höstas, vill öppna en mottagning för hörselrehabilitering.

Regionens primärvårdsnämnd väntas i veckan säga ja till företagets ansökan. Enligt förslaget till beslut är lokalen inspekterad och mottagningen kan öppna redan i mars.

För medlemmar

Företaget Costco Wholesale är en kedja med flera hundra varuhus över hela världen. Affärsidén är att medlemmar ska kunna handla vissa varumärken till lägre priser. Det kostar 500 kronor att bli medlem.

Det är också medlemmarna som kan bli patienter. Huruvida affärsidén appliceras på mottagningsverksamheten är inte känt. Mitt i har sökt företrädare för Costco, men ingen har återkommit för intervju.

Bara privata

Primär hörselrehabilitering är ett vårdval med ett 50-tal mottagningar över hela länet, alla privata.

Där görs hörselundersökningar och patienter får prova ut hörapparater och andra tekniska hjälpmedel, vid vissa ges även stöd och behandling vid tinnitus.

Fritt val

Hittills har patienterna fritt kunna välja hörselhjälpmedel, antingen något som finns i regionens upphandlade sortiment, eller något annat, ofta dyrare, fabrikat.

Mellanskillnaden får då patienten själv betala.

Egna produkter

De flesta av de 52 mottagningarna drivs av företag som saluför hörselhjälpmedel och som därmed har incitament att förespråka sina egna produkter.

Det är inte ok, enligt regionens mittenstyre, och det fria valet kan nu komma att avskaffas vilket betyder att endast hjälpmedel från regionens lista subventioneras.

Lurigt

Vänsterpartiet, som stöder mittenstyret, har varit drivande i detta.

– Vi kan inte ha ett system där vårdgivare kan lura patienter för egen vinnings skull. Det är oetiskt, av samma anledning som vårdgivare inte får äga apotek, säger regionrådet Jonas Lindberg (V).

Arninge i Täby kan bli ett nytt Ullared

Det inte långt kvar innan Costco slår upp portarna i Arninge och USA intar Stockholm. Nu jobbar företaget med att locka medlemmar.

Alla som åkt förbi handelsområdet har inte kunnat undgå lokalen som för tankarna till USA. Snart öppnar en av världens största lågpriskedjor– i Arninge.

Än får ingen komma in i den gigantiska byggnaden på 14 tusen kvadratmeter men på parkeringen, i uppställda baracker, jagar nu företaget medlemmar. För innan man får handla, måste man vara just det.

Brett Vigelskas, butikschef i Arninge berättar att intresset är stort. Samtidigt har många frågor om utbudet och ställer sig något kritiska till att betala innan man sett vad som finns på hyllorna.

– Det är mycket frågor. Vi har en blandning av folk, vissa har sett oss i film, eller besökt vår butik när de varit på semester i Florida till exempel, säger han.

Runt 250 nyanställningar ska ske och flera har redan börjat sin tjänst. Nu jobbar de med medlemsfrågor. Angelina Skörd,19 år från Täby, är en av dem.

– Många vill ha en rundtur innan de skaffar medlemskap, men då visar vi filmen och försöker förklara vad de kommer att få ut av varuhuset, säger hon.

Som en lagerlokal

Kikar man in genom glasrutorna ser man de höga stålhyllorna och betonggolvet som breder ut sig. Förhoppningsvis kommer de första varorna in i veckan. Planen är att öppna i slutet av oktober.

Costco i Arninge ska bland annat innehålla bageri, apotek, optiker, bilservice och kafé. Hela tanken med varuhuset är att köpa in stora partier av varor i större volymer, men ha färre produktkategorier. Det för att sänka priserna på allt från mat till märkeskläder.

– Det är också så vi skiljer oss från en vanlig storhandel skulle jag säga. Hög kvalitet till det absolut bästa priset brukar vi säga, säger Peter Kelly.

Armanijeans, märkesklockor och diamanter tar han upp som några exempel.

– Costco är inte en butik dit man går för att bara handla mjölk och bröd. Folk brukar säga att om man går in på Costco för att handlar ägg, så kommer man ut med en 75 tum TV och en jetski, säger han skämtsamt.

Nya Ullared

Bland de anställda i butikerna i Arninge finns ingen rädsla för konkurrens. De tror istället att Costco kommer bidra till fler besökare till området.

– Jag tror att det kan bli nya Ullared, det kommer öka ruljansen till Arninge. Jag tror att folk från hela Sverige kommer vara nyfikna på vad de ska sälja, säger Robert Liljeroth som arbetar på ÖoB.

Likt ”North America”

På frågan om Sverige är redo för det amerikanska varuhusjätten svarar Scott Schruber ”utan tveken” och ler brett.

– När man går till Täby centrum och alla butiker här omkring så är det likt North America. Där älskar alla oss, och det tror jag människor kommer göra här också, säger han.

När man går till Täby centrum och alla butiker här omkring så är det likt North America.

Vad är Costco?

Costco är en av världens största lågpriskedjor, butiken i Arninge blir den första i Sverige.

Planen är även att öppna ett varuhus utanför Malmö 2024.

Medlemskapet kostar 500 kronor per år, är man inte medlem får man inte komma in.

I Costco kommer nästan allt finnas – men de flesta varor säljs i storpack, så som 48-pack toapapper.

2017 öppnade varuhuset utanför Reykjavik. Enligt Costco själva var över 70 procent av den isländska befolkningen medlemmar efter ett år.

Costco kommer även sälja alkohol, men bara till de med tillstånd att sälja – så som företag.

Källa: Costco, Red,markägare i Malmö

Hur amerikanskt är Täby egentligen?

Har ett Mall (Täbban) där ungdomar hänger runt.

Kommer snart kunna handla storpack på Costco.

Många gymnasieelever åker på utbytesår för att studera på college.

Många kör runt i en SUV.