Vanessa Polonis började odla på sin uteplats efter att ha flyttat till centrala Sundbyberg för tre år sedan.

I år börjar säsongen redan i februari för henne. Det gäller ju att ta vara på sommarmånaderna i kalla Sverige, menar hon.

– Många kanske tycker att det är alldeles för tidigt. Men jag tycker att man måste maxa säsongen så att man kan plantera ut färdiga plantor sedan.

Först i maj brukar det vara tillräckligt varmt för att låta dem stå utomhus dygnet runt, säger Vanessa.

Att det till dess hinner uppstå en liten djungel i lägenheten får hon finna sig i.

– De klarar sig bra, bara man har plats att plantera om dem och ställa dem någonstans där de ändå får hyfsat med ljus, kanske med hjälp av en liten lampa.

Koriander gick inte

Hos Vanessa samsas cocktailtomater med gurkor, chili med pak choi, sallad med koriander.

– I augusti klarar man sig ganska bra på att skörda det som finns. Squash till exempel kan man göra mycket av. Sedan kan man både pickla, grilla, steka och ha i sallad. Jag försöker klara mig ganska mycket på det vi odlar.

Men allt är inte guld och gröna skogar i grönsakslandet.

– Jag gör sista försöket på koriander i år. De är nog lite känsliga eftersom de kommer från ett klimat som är fuktigt och varmt.

Vad skulle du vilja prova i stället?

– Jag funderar på djungelgurka. Det ser ut som små, små vattenmeloner, men är en gurka.