Alviks beroendemottagning tar emot patienter från nästan hela Storstockholm, främst från Bromma.

För flera år sedan fanns en mottagning även på Ekerö men den mottagningen lades ned eftersom det var för få patienter. I stället fick patienter i Ekerö kommun söka hjälp på mottagningen i Alvik.

Nu är hyreskontraktet för Alviks beroendemottagning på väg att löpa ut.

Under flera år har mottagningen letat efter nya lokaler i Bromma, utan att lyckas.

– Det är tråkigt att det ska vara så, just i Bromma har det varit oerhört svårt att få tag på lokaler, säger Johan Franck, verksamhetschef. 

Svårt hitta ny lokal

Eftersom man inte hittat en ny lokal i Bromma behöver verksamheten nu flytta.

– Det är inte hela orsaken men det är en bidragande orsak till att vi väljer att flytta ihop med en annan mottagning, säger Johan Franck.

Finns det fördomar kring verksamheten?

– Ja, det tror jag det gör, det finns ett stigma kring alkohol och narkotika, det finns en föreställning att det är förenat med något slags problem med att ta emot människor som söker hjälp för skadligt bruk eller beroende. Vi bedriver verksamheten över hela länet i många många år och det går alldeles utmärkt och vi har ytterst sällan några klagomål på någonting i vår verksamhet.

Johan Franck, verksamhetschef på Alviks beroendemottagning.

Johan Franck, verksamhetschef på Alviks beroendemottagning.

Danish Saroee

I sommar flyttar verksamheten till en ny mottagning i Vasastan. Där slås verksamheten samman med en befintlig mottagning, Magnus Huss-mottagningen. 

– Där har vi gott om plats och vi kommer dessutom att få fördel av det. I dag är det viktigt att mottagningarna inte är för små för vi vill kunna erbjuda patienterna ett brett utbud av behandlingar, det kan vi inte göra i Alvik, vi är helt enkelt för få där, säger Johan Franck.

Patienterna, drygt 400 personer, får nu en något längre resväg. Enligt Franck handlar det om fem minuters längre resa med kollektivtrafik.

– Det är lite längre resväg för den som skulle ha gått i Alvik men vi har gjort den här avvägningen och vi tycker att det är bättre för patienterna.