I slutet på mars flöt hundratals fiskar upp i Säbysjön i Järfälla. Synen kan verka makaber men enligt kommunekologen Peder Curman är fiskdöden en naturlig process.

– När det har varit en tuff vinter med ett tjockt istäcke då förbrukas syret i sjön av allt organiskt material som bryts ner. Då dör många fiskar naturligt av syrebrist.

Gäddan ett hot

Flera fiskar dör också när de i jakt på mer syrerikt vatten tar sig upp i dikena vid Tånglöt och fastnar när vattnet drar sig undan.

– För många år sedan pumpades luft i vattnet utanför Säby gård men det slutade man med då menade att fågellivet tog skada av för mycket fisk, framförallt på grund av gädda, säger Peder Curman.

Syrebristen är naturlig i en näringsrik sjö, menar han, men effekten späds på om det dessutom tillförs mer näring från jordbruk eller en hästgård.

– Vi har fått bidrag från staten för att minska övergödningen från framförallt hästgården.

Peder Curman, kommunekolog i Järfälla, säger att det finns mycket fisk i Säbysjön, men att många går åt när syrebristen slår till.

Peder Curman, kommunekolog i Järfälla, säger att det finns mycket fisk i Säbysjön, men att många går åt när syrebristen slår till.

Erik Lejdelin

Kommunens satsningar kring Säbysjön är främst till för att gynna fågellivet kring sjön, vilket inte imponerar på Jakobsbergs Sportfiskeklubb.

– Hade vi haft en skock får som plötslig dog för att de fått för lite mat eller för lite syre, då hade du haft ett problem. Men när det sker i en sjö så gör man ingenting åt det, det är ganska konstigt. Vi vet ju sedan länge att Säbysjön har blivit väldigt övergödd. Kommunen borde titta på hur får vi en välmående sjö, säger Daniel Ekström, ordförande i fiskeklubben.

Önskar en pump

Han säger att det är bra att kommunen tittar på övergödningen från hästgården, men tycker också att de borde rensa upp bland växtligheten i och runtomkring sjön.

– Och vill man inte att fiskar ska dö tills det är löst, då får man titta på andra lösningar under tiden. Som en pump som ökar syret i sjön exempelvis.

Han har inget emot att det satsas på fåglar men frågar sig varför satsningar på fiskelivet och fågellivet måste stå i konflikt med varandra.

Peder Curman säger att det finns två intressen som står emot varandra.

– Det är ju en bedömningsfråga hur stor fara fiskarna utgör för fågellivet. Det är klart att det finns en visst mått av lidande när många fiskar går åt också, lika som när fågelungar tas av gädda. Frågan har inte lyfts skarpt, men jag är öppen för diskussionen.

Prioriterar fågellivet

Han säger också att kommunen har slåtter längs med vassbältena kring sjön, främst till förmån för fågellivet.

– Det är för att gynna häckningsplatserna och det har gett stor effekt på fågellivet.

Så satsningarna har främst varit till förmån för fåglarna?

– Ja, absolut så är det. Men vi provfiskar också varje år och det finns mycket fisk i Säbysjön.