Andreas Almgren stod för kvällens svenska höjdpunkt på löparbanorna under Folksam Grand Prix Sollentuna. Med 3:36.52 på 1 500 meter gick Almgren in som trea genom tiderna i Sverige och sänkte sitt personliga med över två sekunder.

Andreas Almgren gick med de två hararna som satte upp ett högt tempo och passerade första 400 meterna på 55 sekunder. Almgren höll sig framme i täten och kunde på upploppet gå fram till en knapp men klar seger före Emil Danielsson.

– Det gick väldigt fort första 300-meterna så jag var lite osäker på hur det skulle kännas men jag kände mig väldigt stark. Jag är i bra form och det är sjukt kul att tävla här på Sollentunavallen, sa Andreas Almgren till SVT efter loppet.

"Ståhlmannen" överlägsen

En annan som alltid gillar att tävla på Vallen är Daniel Ståhl, och årets GP var inget undantag.

Hela OS-pallen från Tokyo var på plats när herrarnas diskus skulle avgöras, förutom Ståhl även Simon Pettersson och bronsmedaljören från 2021 Lukas Weißhaidinger från Österrike, men Daniel Ståhl satte tonen direkt med 68.24 i första omgången.

Ingen annan var riktigt i närheten och i femte omgången skickade Ståhl iväg diskusen 70.93 meter och tog inte bara en överlägsen seger utan också ett jättekliv upp i världsstatistiken som ny världsårstvåa.

– Tack alla för att ni kom hit i eftermiddag, solen skiner och himlen är blå. Jag njuter av diskuskastningen just nu och kör bara på, sa Daniel Ståhl till SVT.

Salming slog svenskt årsbästa

I damernas höjdhopp tog Turebergs IF:s stjärna Bianca Salming kommandot snabbt då hon klarade 1.81 i första och sedan även 1.84 vilket var nytt säsongsårsbästa för henne.

Efter det var hon ensam kvar i tävlingen, men gled ändå över både 1.86 och 1.88 som innebar svenskt årsbästa. Nästa höjd – 1.90 – visade sig bli lite för högt för Salming den här dagen, men hon fick en minst sagt fin start på höjdsäsongen med en övertygande seger hemma på Vallen.

– Jag hade en väldigt bra känsla och det var så fint väder. Jag kände mig fräsch i kroppen, sa Bianca Salming efter tävlingen.