I dag meddelade Folkhälsomyndigheten att det fattat beslutat om nya åtgärder för att minska risken för spridning av covid-19 på bland annat museer, konsthallar och djur- och nöjesparker.

De nya direktiven kräver att det ska vara "20 kvadratmeter per person" för att kunna bedriva verksamheter som Gröna Lund på ett smittsäkert sätt.

För museer och konsthallar gäller 10 kvadratmeter per person, precis som för butiker, men antalet samtidiga besökare får aldrig överstiga 500 personer oavsett hur stora lokalerna är.

"I många fall har verksamheter som nöjes-, tema- och djurparker stora ytor, men trängsel kan ändå uppstå på enskilda platser inom anläggningarna och vid till exempel entréer, attraktioner och sevärdheter när besökarna inte är jämt utspridda över verksamhetens yta" skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

https://www.mitti.se/nyheter/ovantade-effekten-av-pandemilagen-grona-lund-oppnar-till-varen/repuat!OFa2h1R5NfIm7wzs0WH@EA/

Vill öppna 24 april

För Gröna Lund kommer beslutet som ett slag i ansiktet. Nöjesparken kunde redan förra året sjösätta en, vad de ansåg, smittsäker åtgärdsplan. Men att behöva ta höjd för 20 kvadratmeter per besökare gör det svårt att öppna upp nöjesparken. Inte minst ekonomiskt.

– Det är förvånansvärt att Folkhälsomyndigheten anser att gäster utomhus ska behöva dubbelt så stor yta som inomhus, speciellt när de själva konstaterar att det är lägre smittorisk utomhus, skriver Annika Troselius, informationschef på Gröna Lund, i en kommentar till Mitt i.

Gröna Lund har nu haft stängt i över ett år och är enligt dem själva beroende av att öppna i år.

Hur blir det med den planerade premiären?

– Nu när Folkhälsomyndigheten har fattat ett beslut om regelverket måste vi sätta oss ner och fundera på hur vi kan hålla öppet på både ett säkert och ett ekonomiskt försvarbart sätt. Men det är av största vikt att vi öppnar till våren.

https://www.mitti.se/nyheter/grona-lund-underkanner-folkhalsomyndighetens-forslag-pa-saker-oppning/repuco!VxVIK2a4zQMdvgvNvs@V@Q/