Agneta Andersson, 73, bor på Kungsholmen. Hennes lokala bankkontor har precis lagts ner och nu ligger närmsta kontor vid Odenplan. Foto: Pekka Pääkkö

Allt fler bankkontor i Stockholm stänger

Bankkontoren i Sveriges ekonomiska högborg blir allt färre. Bara på Kungsholmen har minst fem kontor stängts de senaste åren. – Det är en tråkig väg vi går, säger Agneta Andersson, 73.

  • Publicerad 09:52, 6 nov 2020

Jag tillhör ju kontantklubben och använder bara kontanter.

Både SEB och Swedbank har stängt ner sina kontor kring Kungsholmstorg. Nyligen stängde även Nordea kontoret på Folkungagatan, och det i korsningen av Sankt Eriksgatan och Fleminggatan ersätts av en krog.

"Det senaste året har vi stängt tre servicekontor i Stockholmsområdet, och antalet kontor förändras i den takt som kundernas beteende förändras. Som bank ser vi det skiftet, där vi servar tusentals kunder per dag via kundservice, medan kontoren har färre besökare", skriver Nordea i ett mejl till Mitt i.

Men pensionären och Kungsholmenbon Agneta Andersson håller inte med.

– Det är förfärligt, skandalöst, att pengarna försvinner tycker jag. Det är liksom inte värdigt att behandla ett samhälle som om alla vore 38 eller 50 år. Folk hamnar utanför. Kontoret i korsningen var väldigt välbesökt. Det var nästan alltid kö utanför med folk från både hela västerort och Södermalm, säger hon.

Var tredje kontor stänger

Handelsbanken har i idag 62 kontor i Stockholm, vilket är flest av de stora bankerna. Men för en månad sedan beslutade man sig för att stänga 180 av 380 bankkontor i Sverige för att fler kunder gör sina ärenden på internet. Hur många av kontoren som ligger i Stockholm är fortfarande oklart, enligt bankens presstjänst.

Totalt sett har nästan var tredje bankkontor i Sverige stängts de senaste sex åren. På Kungsholmen har minst fem kontor stängt.

Bankontor som stängt i Stockholm:

Nordea har stängt tre kontor i Stockholm det senaste året. Banken har i dag totalt 24 kontor i Stockholm. 2 av dem har kontanthantering.

SEB har totalt 24 kontor i Stockholm. De senaste fem åren har banken slagit ihop 18 kontor i Storstockholm, främst små kontor som legat nära ett större kontor. Samtidigt har banken öppnat ett antal nya kontor. Har i dag totalt 24 kontor i Stockholm. 12 av dem har bankfack. Kontoret i stan hanterar kontanter.

Handelsbanken har idag 62 kontor i Stockholm, men han nyligen beslutat att stänga kontor, det är ännu oklart hur många i Stockholm.

De senaste två åren har Danske bank stängt sina kontor i Täby, Kista, på Södermalm och Kungsholmen, totalt 4 stycken. Verksamheten på dessa kontor har flyttats till bankens kontor på Torsplan och i Liljeholmen. Danske bankhar totalt 3 kontor i Stockholm, inga har bankfack eller kontanthantering.

Swedbank har 5 kontor i Stockholm.

Källa: Nordea, SEB, Danske bank, Handelsbanken.

Visa merVisa mindre

När Nordea begärde en säkerhetskontroll som bara kunde göras digitalt blev Agneta irriterad över att fysisk service skärs ned allt mer. Foto: Pekka Pääkkö

Kontant problem i samhället

Men pensionärsorganisationer som PRO och Stadsdelsnämndens Pensionärsråd på Kungsholmen menar att det är svårt för många äldre med digitala tjänster och att ta sig till ett bankkontor i city för att få hjälp eller ta ut kontanter.

Bankerna hänvisar till uttagsautomater men även de blir färre, och tillgången på kontanter minskar.

– Jag tillhör ju kontantklubben och använder bara kontanter. Jag har en granne som är 101 år och hjälpte henne att ta ut pengar, hon tycker att det är obehagligt med kort. Det är klart att man inte anpassar sig lika lätt med åldern, men man vill man ju ändå att det ska finnas fysiska pengar. Det är så idiotiskt att bara ha kort, säger Agneta Andersson och fortsätter.

– Häromdagen var jag och handlade. Plötsligt fungerade inte kortterminalen och vi med kontanter fick gå förbi och betala. Alla som bara hade kort lämnade sina varor och gick.

Användandet av kontanter minskar. Men om krisen eller kriget kommer kan det vara bra att ha, menar MSB. Foto: Pekka Pääkkö

Kontanterna minskar:

Bankomat är ett företag ägt av de fem bankerna Nordea, Danske bank, Handelsbanken, Seb och Swedbank.

Kontantuttagen minskar med omkring 10 procent per år, enligt Bankomat.

Samtliga banker menar också att transaktionerna med kontanter minskar, och att det är därför man stänger kontor.

Källa: Bankomat

Visa merVisa mindre