Både SEB och Swedbank har stängt ner sina kontor kring Kungsholmstorg. Nyligen stängde även Nordea kontoret på Folkungagatan, och det i korsningen av Sankt Eriksgatan och Fleminggatan ersätts av en krog.

"Det senaste året har vi stängt tre servicekontor i Stockholmsområdet, och antalet kontor förändras i den takt som kundernas beteende förändras. Som bank ser vi det skiftet, där vi servar tusentals kunder per dag via kundservice, medan kontoren har färre besökare", skriver Nordea i ett mejl till Mitt i.

Men pensionären och Kungsholmenbon Agneta Andersson håller inte med.

– Det är förfärligt, skandalöst, att pengarna försvinner tycker jag. Det är liksom inte värdigt att behandla ett samhälle som om alla vore 38 eller 50 år. Folk hamnar utanför. Kontoret i korsningen var väldigt välbesökt. Det var nästan alltid kö utanför med folk från både hela västerort och Södermalm, säger hon.

Var tredje kontor stänger

Handelsbanken har i idag 62 kontor i Stockholm, vilket är flest av de stora bankerna. Men för en månad sedan beslutade man sig för att stänga 180 av 380 bankkontor i Sverige för att fler kunder gör sina ärenden på internet. Hur många av kontoren som ligger i Stockholm är fortfarande oklart, enligt bankens presstjänst.

Totalt sett har nästan var tredje bankkontor i Sverige stängts de senaste sex åren. På Kungsholmen har minst fem kontor stängt.

Kontant problem i samhället

Men pensionärsorganisationer som PRO och Stadsdelsnämndens Pensionärsråd på Kungsholmen menar att det är svårt för många äldre med digitala tjänster och att ta sig till ett bankkontor i city för att få hjälp eller ta ut kontanter.

Bankerna hänvisar till uttagsautomater men även de blir färre, och tillgången på kontanter minskar.

– Jag tillhör ju kontantklubben och använder bara kontanter. Jag har en granne som är 101 år och hjälpte henne att ta ut pengar, hon tycker att det är obehagligt med kort. Det är klart att man inte anpassar sig lika lätt med åldern, men man vill man ju ändå att det ska finnas fysiska pengar. Det är så idiotiskt att bara ha kort, säger Agneta Andersson och fortsätter.

– Häromdagen var jag och handlade. Plötsligt fungerade inte kortterminalen och vi med kontanter fick gå förbi och betala. Alla som bara hade kort lämnade sina varor och gick.