När hyresförhandlingarna inleddes i höstas kom Framtidskoncernen (allmännyttan) med ett historiskt högt krav på 6,8 procent i hyreshöjning för 2023.  

Flera månader senare är ett avtal fortvarande inte slutet. Det sista budet från allmännyttan var att gå med på en hyreshöjning på 4,45 procent från och med 1 maj i år. 

– Vi anser att det var ett bra erbjudande som låg på bordet, även jämfört med landet i övrigt, och vi beklagar att Hyresgästföreningen inte var beredda att skriva på denna nivå, säger Eva Paulson, hyresmarknadschef, Framtiden i en kommentar. 

Men för Hyresgästföreningen var det fortfarande orimligt högt, särskilt med tanke på att den privata hyresvärden Wallenstams snitthöjning landade på 2,7 procent.  

– Vi väntade oss tuffa förhandlingar i år med tanke på den höga inflationen och de höga energipriserna, men ett så högt hyreskrav kunde vi inte acceptera. Det är inte rimligt att hela kostnadsökningen ska bäras av hyresgästerna. Framtidenkoncernens bostadsbolag har låg skuldsättning, hög soliditet och stark ekonomi samtidigt som vi vet att många hushåll redan idag har svårt att få sin budget att gå ihop, säger Sofi Bringsoniou, förste förhandlare på Hyresgästföreningen i region Västra Sverige. 

Vad gick snett i förhandlingarna?  

– Jag är uppriktigt förvånad. Vi har en politiskt styrd allmännytta i Göteborg som begär mer än dubbelt så höga hyreshöjningar som ett börsnoterat vinstdrivande aktiebolag. Vi kan inte ha skenande hyror som driver på inflationen ytterligare. Här måste alla ta sitt ansvar. Det gäller också politikerna i Göteborg, säger Sofi Bringsoniou. 

Framtidenkoncernen menar att de är medvetna om den svåra situation många hyresgäster befinner sig i. Men att fortsätta samtalen med Hyresgästföreningen inte är rätt väg framåt. 

Avgörs i Hyresmarknadskommittén

Följden blir att Hyresmarknadskommittén (HMK) ska besluta om 2023 års hyror för cirka 75 000 hushåll. 

– Att förhandla vidare i en situation där Hyresgästföreningen höll fast vid ett bud som i sin helhet inte var rimligt var inte konstruktivt, därför valde vi nu att lämna över ärendet till HMK, säger Eva Paulson. 

Hyresföreningen är inte nöjd.

Det som oroar oss mest är att det kan blir stora summor i retroaktiva hyreshöjningar för hyresgästerna när Framtiden agerar på detta sätt, säger Sofi Bringsoniou.