Den 20 februari tvingades Alliansen se sitt förslag om att Nacka kommun ska hyra en ny simhall vid Myrsjö sportcenter i 33 år för totalt 788 miljoner kronor bli nedröstat i kommunfullmäktige.

Med 31 röster mot 30 röstade oppositionen – Socialdemokraterna, Nackalistan, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet – för att frågan om Myrsjö simhall ska utredas vidare.

Annorlunda år framöver

Att Alliansen förlorar en omröstning i Nacka är långt ifrån vardag.

– Jag kan inte minnas att det har hänt tidigare, säger Rolf Wasteson (V) som har varit aktiv i Nackapolitiken sedan 1976.

Han satt med som åhörare och bevittnade det historiska ögonblicket. 

– Alliansen har varit väldigt kaxiga. Men det här visar ju att de inte kan vara alldeles säkra på att få igenom allting. I Fisksätra där vi och Socialdemokraterna gick framåt visade det ju sig att det finns många Nackabor som inte längre litar på Alliansen. Jag tror vi kan ha tre och ett halvt år framför oss som kan se lite annorlunda ut.

Förankra med socialdemokrater

Moderaternas gruppledare Peter Zethraeus medger att situationen ställer nya krav.

– Vi behöver vara mer noggranna än tidigare att förankra våra beslut med åtminstone ett annat parti. Ofta kommer det nog bli Miljöpartiet. Men ibland kanske det kan vara Socialdemokraterna eller något annat parti. Men det är viktigt att vi inte kompromissar bort vår politik.

Är det extra viktigt att alla röstar när det är så jämnt?

– Ja, det finns inget utrymme att avstå från att rösta.