När alla rösterna nu är räknade behåller Socialdemokraterna platsen som det största partiet i kommunen med 29,4 procent av rösterna och kniper 19 mandat kommunfullmäktige. En minskning med 0,1 procentenheter sedan det preliminära valresultatet, vilket innebär en ökning med 3,5 procentenheter sedan valet 2018.

Moderaterna landar på 23,1 procent av rösterna i kommunen och behåller ställningen som andra största parti och får 15 stolar i kommunfullmäktige. Ett tapp på 0,1 procentenheter sedan de preliminära resultatet och ett tapp på 1,4 procentenheter sedan valet 2018.

Efter Socialdemokraterna är Sverigedemokraterna det parti som gått starkast framåt i kommunen sedan 2018 med en ökning på 1,5 procentenheter och erhåller 18,9 procent av rösterna. Ett resultat som inte förändrats sedan det preliminära resultatet.

Miljöpartiet åker ur

Redan under valnatten stod det klart att Miljöpartiet inte fått tillräckligt med röster för att behålla sina platser i kommunfullmäktige. När alla röster är räknade skrapar de ihop 2,6 procent vilket är ett tapp med 2,2 procentenheter sedan förra valet.

Ännu är det oklart vilka som kommer styra kommunen den kommande mandatperioden.

Även om samtliga röster är räknade väntas det slutgiltiga resultatet komma i slutet på veckan.

https://www.mitti.se/nyheter/miljopartiet-aker-ur-kommunfullmaktige-i-haninge/repvif!MJn50ebAmU8XyLyFDF4Kvg/

https://www.mitti.se/nyheter/oklart-vem-som-tar-makten-i-haninge/repvil!jzVTA5ZMUSh9PS27dp0KQ/