Anledningen till de nya rekommendationerna, som kommer från Nordiska ministerrådet, är att det inte anses möjligt att sätta en säker nedre gräns för alkohol. Men inne på restaurangen Pellegrini i Haninge centrum är de striktare råden inget som märks av.

– Vi ser ingen skillnad alls på hur mycket alkoholfritt vi säljer, säger Emel som arbetar i restaurangen.

Johanna Nilsson på Haninge Terrassen berättar att de har en alkoholfri öl men att de inte märkt att kunder gör andra val.

– Vi säljer inte mycket alkoholfri öl, men däremot säljs det mer mellanöl på sommaren.

Inne på Tacobar är det gott om folk vid borden.

– Vi säljer en alkoholfri öl lite då och då. Vi har en stammis som alltid köper den. Vi har inte sett någon skillnad sedan råden kom, säger Dinah Friberg som arbetar bakom baren.

Pris och tillgänglighet avgör

Sara Wallhed Finn, alkoholforskare vid Karolinska institutet och psykolog, tror inte nödvändigtvis att råden kommer att göra att vi dricker mindre. Hon ger som exempel att Storbritannien ändrade sina rekommendationer för några år sedan. Då gjordes omfattande utvärderingar och de visade inte någon minskning i befolkningens drickande.

– Det som främst påverkar hur mycket vi dricker är inte den här sortens rekommendationer. Det är främst priset och tillgängligheten. Vi dricker mindre om alkoholen är dyr och svår att få tag på.

Vad fyller rekommendationer kring alkohol för funktion?

 – Jag tror att det finns en nytta i att ha riktlinjer baserade på en solid vetenskaplig grund. Det finns ett värde i att folk får kunskap om alkoholens påverkan så att de själva kan fatta informerade beslut kring sina vanor.

Isabella Sundin visste inte om de nya rekommendationerna.

Isabella Sundin visste inte om de nya rekommendationerna.

Anna Ludvigsson

Inga förändringar

Vid ett av borden på Tacobar sitter Isabella Sundin. Hon själv tänker alltid efter kring sin alkoholkonsumtion och försöker hålla sig uppdaterad kring forskning.

– Jag var nyligen i Spanien och då drack jag bara alkoholfritt. Med kompisar blir det ofta att om en ska köra så dricker vi alla alkoholfritt.

Utanför Systembolaget berättar David, som inte vill ha med sitt efternamn, att han inte hört talas om de nya råden.

– Jag ändrar ingenting på grund av det. Jag dricker en måttlig mängd oavsett vad rådet är. De ändras ju hela tiden, säger han.

Han väljer ofta alkoholfri öl mitt i veckan eller när han ska köra.

Johanna, som även hon varit inne och handlat, har inte heller hört talas om de nya råden och tänker inte göra några förändringar på grund av att de ändras.

– Jag köper i princip bara bubbel, både med och utan alkohol.

Johanna hade inte hört talas om de nya rekommendationerna.

Johanna hade inte hört talas om de nya rekommendationerna.

Anna Ludvigsson