Det här är vad Nackas barn och unga som deltar i sommar-lajvet, ett levande rollspel, vid Hellasgården kommer att ställas inför om några veckor. 

Det är bara de som vet om att utomjordingarna har landat och i egenskap av experter måste de möta de nya besökarna och se till att jorden klarar inträdesprovet till en ny intergalaktisk allians.

– Här behöver barnen fundera på varför det är så mycket aliensaktivitet på jorden just nu, det är något skumt på gång, säger Lukas Renklint, lajvpedagog och författare som håller i rollspelet.  

Victoria Mosshem och Lukas Renklint, som kommer att hålla i lajv-kollot i Hellas.

Victoria Mosshem och Lukas Renklint, som kommer att hålla i lajv-kollot i Hellas.

John Mosshem

"Lite knäppa"

I uppdraget kommer ingå att lösa problem för att undvika jordens undergång. Men med mycket humor, understryker Lukas.

– De är ju lite knäppa och annorlunda de här aliens. De har helt andra normer och artighetsregler än människor så det blir samtidigt en rolig kulturkrock, säger han.

Upplägget är att de tre vuxna ledarna spelar utomjordingarna och sätter ramen för berättelsen. De skapar också karaktärerna och tänker ut vilka problem som kan dyka upp. Sen är det barnen som tar det vidare.

– Vi lämnar till deltagarna att lösa det hela och ta berättelsen vidare så man vet aldrig hur det kommer sluta. Det är just det som är så kul med lajv. Det är en aktivitet där barnen har stort inflytande och är medskapare till historien, säger Lukas Renklint. 

Nytt äventyr varje dag

Det är Nacka kommun som bjuder in till lajv som en gratis sommarlovsaktivitet. Det ordnas under fyra dagar och man kommer dit drop in.

– Man kan komma en eller flera dagar, som det passar en. Varje dag kommer vi ha ett nytt mini-äventyr och mysterium som blir löst den dagen, så blir ett nytt om dagen.

Arrangörerna har satt ett maxtak på cirka 30 barn per dag för att det ska fungera bra, så det är först till kvarn som gäller.

– Men vi säger inte nej om det kommer ytterligare någon, det löser vi, säger Lukas Renklint.