Det bästa är att ge sig ut tidig morgon.

Då har Alex Lantz ofta hela fjärden för sig själv.

– Det är som att man är ensam i hela staden. Lugnt och tyst. Det känns magiskt nästan. Ett par timmar senare, när man är tillbaka, är det full fart och gupp och båtar.

Standardturen går från Huvudsta till Kungsholmen, Långholmen, Essingeöarna och sedan tillbaka, det tar en och en halv timme.

Alex Lantz är 47 år, bor i Västra skogen och jobbar som ekonom. Att släppa allt ett par gånger i veckan och hoppa i kajaken ger honom flera saker.

– Motionen är det ena. Röra på sig måste man och tricket är ju att hitta något som man tycker är kul. Jag hittade paddlingen för 20 år sedan.

– Det andra är att det är skönt mentalt. När du paddlar behöver du vara helt närvarande i nuet, ha koll på vågor, båtar och allt annat runtomkring. Då kan du inte surfa på telefonen. Och så får man ju se väldigt vackra omgivningar.

I sin flytväst har Alex fäst en vattentät kamera för dokumentation av djur och natur som fångar hans uppmärksamhet: bävrar, havsörnar, Stockholm i dimma och mörker.

150 mil per år

Med vårens intåg har kajaksäsongen börjat på allvar.

– Isen släppte för ett par veckor sedan i Huvudsta, så då tog jag första turen sedan januari. När vinterisen ligger går det inte att paddla. Nyis som lägger sig över natten kan däremot vara ganska läcker att frasa igenom, det brukar gå bra med en robust padel.

Förutom dagsturer kör Alex gärna paddelsemester ihop med frun. 150 mil per år är målet.

– Distansen i sig betyder inget, men att ha ett mål blir en sporre. Det är inte alltid man är sugen på att ge sig ut, när det är småregnigt och ruggigt är det ganska motigt. Då är målet en liten hjälp att få mig ur soffan.

Pandemieffket

Pandemin har fått mängder av stockholmare att söka sig ut i naturen. Alex Lantz har noterat en coronaeffekt vad gäller kajaktrafiken i Stockholmsområdet.

– Att paddla är väldigt poppis. Många klubbar har intagningsstopp. Jag kan förstå att många vill prova, det är onekligen coronasäkert och startsträckan är kort för att få en trevlig naturupplevelse.