– De frågade om jag kunde tänka mig att vara idrottslärare. Jag tänkte ”Hur kan de fråga mig?”, berättar Ingegerd Öberg.

– Men jag levde upp av det och eleverna tyckte inte jag var till åren.

Det var efter 2011, då Ingegerd gått i pension efter många år inom skolvärlden. Nu är hon 77 år och jobbar fortfarande som gympalärare, på Solskiftesskolan i Österåker.

Tackades av

Tills för ett och ett halvt år sedan jobbade hon heltid. Sedan blev det jobb tre dagar i veckan. Senast innan sportlovet var hennes uttalade mål att varva ner, prova på pensionärslivet och bara hoppa in lite då och då. Så blev det inte.

– Jag var tillbaka direkt efter avtackningen. Nu ska jag jobba tre dagar i veckan, men kommer inte ha det fast, utan vi hörs hela tiden. – Det kommer nog fortsätta några år till, säger hon och verkar inte särskilt ledsen över det.

”Jag tror vi har kul ihop” säger Ingegerd om att hon är så poppis i skolan.

”Jag tror vi har kul ihop” säger Ingegerd om att hon är så poppis i skolan.

Mikael Andersson

Eleverna är också glada:

– Hon har jättemycket energi, säger Emil Legdin, 13 år och får medhåll av kompisen Jonatan Witt, 14 år:

– Hon är världens bästa!

Hur håller du dig i form?

– Jag har spelat mycket tennis, men nu sker det mer sällan. Jag cyklar och promenerar. Och jag har nio barnbarn som jag har fullt upp med att jaga, säger Ingegerd.

Idrotten har hängt med henne hela livet, berättar hon.

Sportig

Som 12-åring vann hon brons i höjdhopp i folkskoleolympiaden i Danmark. Hon har även spelat elithandboll för IFK Stockholm och varit fotbollstränare i IFK Österåker. När Ingegerd var liten startade hennes pappa dessutom företaget Liga som tillverkade idrottskläder på Sågvägen i Åkersberga.

En gammal landslagströja. Från Liga förstås!

En gammal landslagströja. Från Liga förstås!

Mikael Andersson

– Jag tror vi sålde våra poplinoveraller till varenda sportbutik i hela landet, berättar hon och visar stolt upp bilder från 1970-talet.

Då bar till och med Tre kronor, svenska herrhockeylandslaget, dräkter från Liga.

Är du Österåkers äldsta lärare?

– Jag vet inte. Ja, som gympalärare är jag nog det.