VARNING. Botkyrkapolisen varnar nu för att bedrägeriförsök mot äldre är på uppsving. Foto: Sacharias Källdén

Åldringsbrotten ökar – två kvinnor utsattes under onsdagskvällen

Två äldre kvinnor i Botkyrka utsattes för bedrägeriförsök under onsdagskvällen. Nu uppmanar Botkyrkapolisen att man varnar sina äldre om att bedrägeriförsöken ökar.

  • Publicerad 15:05, 9 dec 2021

Två kvinnor i Botkyrka, 92 respektive 89 år gamla, blev under onsdagskvällen uppringde av personer som utgav sig för att arbeta på en bank.

I det ena fallet försökte bedragarna lura kvinnan genom att säga att någon försökte komma åt hennes pengar, men att de kunde stoppa försöket om hon lämnade ifrån sig sitt bankkort och bankkod till uppringarens arbetskamrat som var på väg hem till kvinnan.

I det andra fallet utgav sig bedragaren för att arbeta inom banksäkerhet, och även här uppmanades kvinnan att ge bort sitt bankkort med tillhörande kod till en kollega till uppringaren.

Poliser och banker

Polisen i Botkyrka varnar nu för att de på senaste tiden har sett ett uppsving i brott riktade mot äldre, så kallade åldringsbrott.

Det vanligaste tillvägagångssättet som brottslingarna tar till är att de utger sig från att arbeta på en bank, med uppmaningen att brottsoffret ska lämna ifrån sig bankkort med tillhörande kod till en banktjänsteman som är på väg för att hämta upp kortet. Sedan tömmer de kontot.

I vissa fall utger sig personer även sig vara från polisen och vill komma till bostaden för att fotografera av guld och kontanter.

"Detta självfallet är inget som vare sig polis eller banker gör och vi vill att ni våra följare informerar era äldre", skriver Botkyrkapolisen.

I fallet med de två kvinnorna som utsattes under onsdagskvällen var polisen på plats i deras hem och upprättade anmälan om bedrägeriförsök i båda fallen.

Polisens egna tips

Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.

Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.

Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.

Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.

Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Källa: Polisen.

Visa merVisa mindre