Budgeten för nästa år i Region Stockholm omsluter 123 miljarder kronor och har nu presenterats av det nya styret, som tagit över efter 16 år med borgerligt styre.

Det består av en minoritetskoalition med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet, och har stöd av Vänsterpartiet. De kallar sig mittenkoalitionen.

– Region Stockholm befinner sig i ett allvarligt ekonomiskt läge på grund av inflationen som är den värsta på 30 år. Alla kostnader, som löner, läkemedel och betong växer snabbt. Det är ett historiskt tufft läge, sade finansregionrådet Aida Hadzialic (S) vid en pressträff på onsdagen.

Med det sagt uppgav hon att nästa års budget kommer att uppvisa ett negativ resultatp å 3,5 miljarder kronor, främst beroende på att pensionsavsättningarna sticker iväg.

– Det gör vi för att undvika varsel, inställda avgångar och uppskjuten vård, sade hon.

Så någon svångrem blir det alltså inte. Däremot ska kostnader för administration och byråkrati skäras ner, och konsulter ska fasas ut.

Även vissa vårdval kan försvinna.

– Vi värnar valfrihet, och vårdgivare som gör rätt för sig och ger bra vård ska vara kvar, sade hon.

Mer till vården

Akutsjukhusen får mer pengar: uppräkningen av ersättningen ökar från 1,5 procent till 4 procent. Samtidigt stryks de underskott om totalt 350 miljoner kronor som Södersjukhuset, Danderyds sjukhus och Södertälje sjukhus dras med.

Även vårdcentralerna får mer resurser. Idag får primärvården 17 procent av hälso- och sjukvårdsbudgeten, vilket ska utökas till 25 procent till år 2030. Ersättningarna ökar med 5 procent redan nästa år.

– Man ska kunna ringa vårdcentralen på morgonen och få en tid samma dag om man behöver det, så att man inte behöver söka akut eller beställa ambulans, sade klimat- infrastruktur och skärgårdsregionrådet Gustav Hemming (C).

Fryst SL-taxa

När det gäller kollektivtrafiken ska spårutbyggnad utredas, framför allt till Bromma flygplats inför den dag den läggs ner.

Och som Mitt i tidigare berättat blir det ingen höjning av SL-taxan nästa år, sommarlovskortet permanentas och utökas med lovkort 2024.

https://www.mitti.se/nyheter/sl-rabatt-for-pensionarer-far-vanta/repvkh!CTbG4vTxzNzHsf7ZpZ8K7A/