Den 7 februari skulle Haninge kommun besikta gångbron som går från Häggvägen, över järnvägsspåret till Rudans friluftsområde när en förvärrad skada i den bärande träkonstruktionen upptäcktes. Sedan tidigare var det bestämt att gångbron skulle helrenoveras och bytas ut på grund av samma skada.

– Vi renoverar alla våra broar och viadukter med jämna mellanrum. Så det var vid ett planerat arbete vi såg att den var mer illa skadad än vad vi visste, säger Anna Waldman Haapaniemi, chef på Haninges stadsbyggnadsförvaltning.

Stålbalk stöttar upp

Kommunen tog då kontakt med Trafikverket som bestämde att pendeltågstrafiken under bron (mellan Handen och Västerhaninge) skulle stängas av tills det akuta problemet var löst. Samtidigt spärrades bron av för fotgängare.

Efter att en stålbalk kommit på plats för att stötta upp bron underifrån kunde trafiken sedan komma i gång igen morgonen 9 februari.

Men bron är fortsatt avstängd för fotgängare och kommer vara så tills kommunen kan säkerställa dess hållbarhet.

Det är ännu inte klart när arbetet med att bygga den nya bron kan dra i gång. Men de förvärrade skadorna har skjutit upp tidsplanen.

– Det får vi återkomma om efter ordentlig genomgång och besiktning av konstruktionen och omfattningen av skadorna, meddelar Rasmus Sandsten, presschef på kommunen.