I november 2021 togs första spadtaget för det nya äldreboendet i Hägerneholm, nu står det klart och de första har fått flytta in i lägenheterna.

– Det har varit en lång process och har varit en otrolig resa och det är väldigt roligt när man kan välkomna de första som ska bo här. Området växer så den knakar och vårt boende är det första här, vilket är kul, säger Hanna Göthling, verksamhetschef för äldreboendet i Hägerneholm.

Fastigheten ligger vid Hägerneholmsvägen 11, inte ligger långt från Hägerneholmsskolan och parken. Sammanlagt finns det 90 lägenheter där varje avdelning består av tio lägenheter vardera och drivs av Humana. Just nu har de visningar av lägenheterna och intresset är stort menar hon.

– Vi har idag tre personer som har flyttat in men har regelbundna visningar, både för de som har en mamma eller pappa som kanske kommer flytta in om ett tag, och för de som letar efter en plats nu, säger hon.

Odlingslådor på taket

Boende kommer att erbjuda platser för de med större omvårdnadsbehov, mindre och speciella avdelningar för dementa. Det finns gym, rehab och samlingssalar. På taket finns även en takterass som de boende kommer kunna använda när vädret tillåter.

– Vi kommer ha odlingslådor där och vi planerar att få till en pergola, det blir som ett ytterligare rum ut från samlingssalen. Sen har vi även Hägeneholmsparken nära dit vi kan gå eller cykla då vi har speciella cyklar där en styr och båda kan trampa, de kan användas av anhöriga eller anställda, säger hon.

Cykel och sittyoga på schemat

Hon berättar att boendets signum kommer att vara aktiviteter.

– Vi kommer erbjuda massa aktiviteter inomhus men även i trädgården. Vi har redan kommit igång med aktiviteter som sittgymnastik och sittyoga och andra skapandeaktiviteter, säger Hanna Göthling.

LSS i huset bredvid

I huset bredvid har det även byggts en gruppbostad enligt LSS med sex lägenheter, tanken var att Stockholm Stadsmission skulle ansvara för driften men den 3 mars gick de ut med att de drog sig tillbaka som LSS-aktör. Därför fattades beslutet att överlåta Hägerneholms gruppbostad till Ersta Diakoni.

I april kommer inflyttningen att ske. Stadsmissionen kommer att driva boendet fram tills hösten då Ersta tar över.