De senaste veckorna har beskedet att Maria fritidsklubb (MFK) måste ut ur Mariaskolan fått stor uppmärksamhet. Beslutet påverkar även Maria miniklubb (MMK), som drivs av samma huvudman.

Under måndagens kommunfullmäktige hade personer som engagerat sig i att rädda klubben satt sig på åhörarläktaren. Under frågestunden togs klubben upp och reste de på sig och visade upp t-tröjor med trycket "Rädda MFK!"

– Vi ville visa för politikerna hur viktig den här frågan är för oss och våra barn, säger föräldern Karin Bagge.

Det föräldrarna kräver är även att dialogen med utbildningsförvaltningen och skolans rektor förbättras.

– Vad vi kan se finns det inga rationella argument för att MFK inte kan vara kvar. Rektorn vill fortfarande inte prata med oss föräldrar. Vi behöver en rak dialog.

På inbjudan av Andréa Hedin (M) kom vårdnadshavare till kommunfullmäktige för att protestera nedläggningen av Maria fritidsklubb.

På inbjudan av Andréa Hedin (M) kom vårdnadshavare till kommunfullmäktige för att protestera nedläggningen av Maria fritidsklubb.

Moderaterna

"Viktig fråga"

Mötet fick ajourneras med anledning av "ej tillåten aktion", men återupptogs efter en kort stund. Den fråga oppositionsborgarrådet Andréa Hedin (M) ställde till skolborgarrådet Emilia Bjuggren (S) var "varför de välfungerande verksamheterna behövde sägas upp."

Emilia Bjuggren var inte på plats. Frågan fick i stället besvaras av Alexandra Mattson (V), som inte kunde säga något då det faller utanför hennes ansvarsområde. Men hon sa att frågan var viktig och att hon som förälder också hade varit orolig om hon inte visste hur det skulle bli.

Dock kunde hon säga att Maria ungdomsklubb, som drivs av Fryshuset i samma lokaler som MFK på kvällstid, ska kunna vara kvar.

Oppositionsborgarrådet Andréa Hedin (M).

Oppositionsborgarrådet Andréa Hedin (M).

Pekka Pääkkö

Kräver mer

– Det majoriteten säger och de signaler som personal, föräldrar och elever uppfattar är långt ifrån varandra. Verksamheterna är fortfarande hotade och man tycks inte hitta en lösning, säger Andréa Hedin efter mötet.

Därför lade Moderaterna en skrivelse till utbildningsnämndens sammanträde på torsdagen.

– Vi vill att utbildningsförvaltningen tar fram minst två till tre förslag på lösningar på hur verksamheterna ska kunna vara kvar i Mariaskolan. Samtidigt tycker jag att måste skolan backa från hotet om uppsägning under tiden förhandlingarna pågår.