Livstids fängelse. Det hoppas åklagare Anna Svedin att de tre män som står åtalade för mordet på 12-åriga Adriana ska få. Det framgick under hennes slutanförande under måndagen när rättegången gick in i sitt slutskede.

– Bevisningen är robust och det ställs utom allt rimligt tvivel att de tre har gjort sig skyldiga till mordet. Allt annat än livstids fängelse är uteslutet, säger hon i rättssalen.

De sköt två gånger om

Hon stödjer sin tes på det som kallas medgärningsmannaskap, alltså att flera personer i samförstånd begått ett brott men ingen av dem självständigt uppfyller kraven för att benämnas gärningsman.

– De tre männen har inte varit ute efter att skrämmas, utan att döda. Det styrks av de tre vapen de haft med sig – ett per gärningsman. Man skjuter vid två tillfällen vilket stärker uppsåtet att döda. Chauffören är mycket väl medveten om varför man ska åka dit.

Adrianas död ingick inte i planen

De egentliga måltavlorna för skotten tros var personer ur ett rivaliserande kriminellt nätverk. Åtta personer, varav två misstänkta måltavlor i Adrianaskjutningen, dömdes i januari för en hämndskjutning i Vällingby. Den inträffade en månad efter skjutningen i Hallunda och en man skottskadades.

– Det ingick inte i planen att en 12-årig flicka skulle förlora livet när man avlossar den skoningslösa automatelden. Men när man använder den på det sättet finns det stor risk att oskyldiga kommer att drabbas. Den risken är man villig att ta, totalt likgiltig inför oskyldiga människors liv. För dem är det viktigare att upprätta sin heder och utkräva hämnd, säger Anna Svedin.

Måndagen var åklagarens dag och under hennes slutanförande får försvaret inte prata. Deras slutanföranden väntas i stället under tisdagen.

Men i ljudupptagningar från tidigare rättegångsdagar av SVT framgår det att de tre mordåtalade männen menar att de är oskyldiga. En av dem menar att han inte har något med Adrianas död att göra, den andra menar att han inte ens befunnit sig i Stockholm under mordnatten och den tredje hävdar att han aldrig suttit i den vita Audin som pekats ut som mordbilen.