Om uppgifterna stämt med tandvårdsbidragen uthämtade från Försäkringskassan skulle de två tandläkarmottagningarna i söderort på julafton 2021 ha tagit emot 37 patienter. För att kunna lägga sig i tandläkarstolen i söderort, ungefär samtidigt som Kalle Anka går på tv, skulle kunderna dessutom ha varit beredda att resa över halva Sverige.

– De aktuella patienterna var hemmahörande i bland annat Skåne och Göteborgsområdet. Elva av dem var 96 år eller äldre vid de påstådda besöken, säger Ann Lidén som är åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm i ett pressmeddelande.

Pågick lång tid

En av dem ska ha varit 103 år. Men så många hål lagade man inte på julaftonen 2021 menar Ekobrottsmyndigheten. I stället fyllde de två åtalade männen i 30-årsåldern sina egna plånböcker med pengar från Försäkringskassan, enligt åklagaren. Hon har väckt åtal inte bara för brott på julafton 2021 utan för grova bedrägerier och grova bokföringsbrott genom två tandvårdskliniker under åren 2021 och 2022.

De två åtalade, en klinikansvarig och en ekonomiansvarig, nekar. Men bland bevisen mot dem finns bland annat vittnesmål från anställda som berättar att ersättning begärts ut i deras namn och hur männen kunde fjärrstyra datorer.

– De båda bolagen har skött alla skatter, avgifter och sin bokföring, vilket jag menar är en del i brottsupplägget och i viss mån också skälet till att brottsligheten kunnat fortsätta oupptäckt under en längre tid. Utbetalningarna från Försäkringskassan har bokförts som verkliga intäkter, säger åklagaren.

Åklagaren: Investerade i restaurang

Männen åtalas även för grovt penningtvättsbrott. Enligt åtalet har de investerat 4,5 miljoner kronor från Försäkringskassan i en restaurang i innerstan.

– Detta är ett exempel på tillitsbaserade utbetalningssystem där det saknas tillräckliga kontrollmekanismer och som därför systematiskt utnyttjas av kriminella. Det här är systemhotande brottslighet som hotar vår välfärd, säger Anna-Karin Hansen, chef för EBM:s brottsförebyggande kansli.

Mottagningarna är numera sålda, men tingsrätten har säkrat tillgångar värda 14,8 miljoner tills domen faller. Åklagaren yrkar dessutom på en företagsbot om sju miljoner kronor samt näringsförbud.