Klockan 14.40 den 26 juli meddelade SOS Alarm polisen att en person som passerade ett skogsområde nära Krokhöjden i Orminge hade hittat 17-åringen död.

Kvällen innan hade han blivit kidnappad i Alphyddan. Strax före halv åtta på kvällen blev han medförd i en silvrig Opel.

– Det här har kopplingar till gängmiljöer och narkotikahandel i södra Stockholm. Vad som har varit den utlösande faktorn i det här fallet är svårt att säga, säger åklagare Lukas Tigerstrand.

I Älvsjö ordnades minnesplats för 17-åringen.

I Älvsjö ordnades minnesplats för 17-åringen.

Nelly Kronstrand

Utbränd bil

Lördagen den 30 juli hittades bilen delvis utbränd i Östberga. Men polisen lyckades ändå säkra vissa spår.

Nu åtalas två pojkar i 15-årsåldern och fyra män i 20-årsåldern för att ha kidnappat 17-åringen. Enligt Lukas Tigerstrand var de maskerade och beväpnade med knivar när de på Alphyddevägen förde in 17-åringen i en silvrig Opel och körde honom till Orminge.

Sköts i skogsområde

I ett skogsområde i Krokhöjden har de fyra männen sedan tillsammans med en eller flera okända personer knivhuggit 17-åringen och skjutit honom med en kulsprutepistol.

– De fick hjälp av en 14-årig kille som lämnade vapen till mordplatsen. Barn under 15 år åtalas inte men vi har utrett honom för att socialtjänsten ska få underlag för för sina utredningar. Det är hemskt när barn är inblandade i den här typen av händelser. Men det är en tendens som vi kan skönja inte minst det senaste året, säger Lukas Tigerstrand.

Hög säkerhet

Två av männen åtalas också för grovt skyddande av brottsling eftersom de beställde en taxi till personer som polisen inte lyckats identifiera.

Ytterligare en man misstänks ha eldat upp den silvriga Opeln och åtalas också för grovt skyddande av brottsling.

Polisen hittade både kulsprutepistolen och ytterligare en pistol. Med hjälp av övervakningskameror i Sickla köpkvarter lyckades polisen identifiera flera personer före kidnappningen.

Skogsområdet där 17-åringen mördades, enligt polisen.

Skogsområdet där 17-åringen mördades, enligt polisen.

Polisens förundersökning

Rättegången inleds i Attunda tingsrätts säkerhetssal den 10 maj och väntas pågå till mitten av juni.

– Det är Nacka tingsrätt som håller i rättegången men lånar lokal i Attunda tingsrätt eftersom där är en hög säkerhet, säger Lukas Tigerstrand.