I över ett år har AIK Fotboll och Järvaskolan arbetat tillsammans för att få till ett upplägg med fotbollsklasser, och i dagarna kom beskedet: Till hösten 2024 tas den första gruppen sjuor in på en helt ny utbildning med fotbollsprofil.

Klassen kommer bestå av hälften tjejer, hälften killar.

– Det känns naturligt att vi etablerar oss vid Järvaskolan. Vi känner stark identitet i Järva, som under det senaste decenniet varit ett stort upptagningsområde för AIK. Lite av vårt signum har faktiskt blivit att vi har och har haft många högprofilerade fotbollsspelare som vuxit upp i Järva, säger Fredrik Söderberg, vd och klubbdirektör i AIK Fotboll.

Henok Goitom från Husby är en av de stora profiler som växte upp i Järva och sedan anslöt sig till AIK.

Henok Goitom från Husby är en av de stora profiler som växte upp i Järva och sedan anslöt sig till AIK.

Mostphotos

Säkrar tillväxt

I samarbetet kommer Järvaskolan, som ligger i Kista, vara ansvariga för det som har med skola att göra – läroplan, schema och allt formellt som hör till. Sedan kommer AIK att stå för det som rör fotbollen.

Eleverna kommer att gå i skolan som vanligt, men där fotbollsträningar adderas till skoldagarna.

– Vi ser att föreningstillväxt sker alltmer kopplat till skolan och att det kommer fortsätta göra så framöver. I tider av stor brist på anläggningar och träningstider är det här ett utmärkt sätt att se till att säkra både klubbens och fotbollens framväxt, säger Fredrik Söderberg.

Sammanlagt kommer fyra personer från AIK involveras i arbetet med Järvaskolan. Det kommer vara mer än bara fotboll: även utbildningar i värdegrund och hälsa kommer att hållas. Tränarna från AIK kommer agera mentorer för eleverna i fotbollsklasserna.

– Det är väldigt bra för oss eftersom vi kan sysselsätta tränare på hög professionell nivå genom att erbjuda anställning och full ersättning, det gör att vi kan rekrytera på andra premisser, säger Fredrik Söderberg.

I Järvaskolans entré möts eleverna av tydliga budskap.

I Järvaskolans entré möts eleverna av tydliga budskap.

Emma Löf Hagström

Har lagts ned

AIK bedriver sedan innan fotbollsklasser på gymnasienivå på Solna Gymnasium och Tibble Gymnasium i Täby.

På grundskolenivå har man under de senaste åren haft fotbollsklasser på Tallbackaskolan, Skytteholmsskolan och på Raul Wallenbergsskolan, alla i Solna, verksamheter som alla har lagts ned eller håller på att avvecklas. 

– Det har varit på grund av lite olika anledningar, säger Fredrik Söderberg.

Hur säkerställer ni att det inte händer på Järvaskolan?

– Det är jätteviktigt för oss att vara långsiktiga i området. Vi har under det senaste året haft ett nära samarbete med Järvaskolan och säkerställt att våra visioner och profiler passar. De har ett tydligt mål med verksamheten och det har vi också, och båda är med på att det här är något som införs för att stanna, säger Fredrik Söderberg.

Vad kommer det här innebära för AIK som förening?

– För oss innebär det här tillväxt, att vi kan knyta till oss fler utövare och supportrar, samt att vi kan bidra till samhällsutvecklingen och den allmänna hälsan i ett område som på en del sätt klassas som utsatt. Det känns väldigt bra.