Två timmar efter att han tagit körkort fick Zakarias en p-bot – och en uppenbarelse. Han snackade med KTH-kompisen Max, som också förundrats över hur krångliga parkeringsregler kan vara.

– När vi skulle ta körkort var ingen av oss särskilt intresserad av skyltar, fokus låg bara på att ta kortet. Det var först efteråt som vi insåg hur svårt det var med parkeringsregler, säger Zakarias och fortsätter:

– Vi tänkte: Kan det inte bli enklare, kan vi inte göra en app?

I juni förra året gjorde de slag i saken och började utveckla Nofine.

Rätt 99 gånger av 100

Appen använder sig maskininlärning – en typ av AI – för att läsa av skyltar.

– Du tar en bild på skylten och får direkt ett svar på hur länge du får parkera, om det är någon avgift och om det är något annat du behöver tänka på.

Finns det några skyltar som appen inte klarar av?

– Ibland händer det att vissa skyltar bryter mot vägmärkesförordningen och då blir det logiskt omöjligt för appen att läsa av vad skylten betyder.

Appen har 99 procents sannolikhet att ge rätt svar, enligt Zakarias, och såvitt han vet har ingen kund fått en bot sedan lanseringen.

– Är du lika dålig på p-skyltar som vi var tror jag att appen kan gynna dig.

Vad har ni för ansvar om en appanvändare skulle åka på böter?

– I dagsläget är vår tjänst en rekommendation. Därför är det du som använder vår tjänst som ansvarar för att du följer reglerna som gäller när du parkerar, inklusive potentiell bot.

Planen: Expandera utomlands

Det började som ett sidoprojekt utanför studierna men nu sitter Zakarias enligt egen utsago och kollar på parkeringsskyltar tio timmar om dagen. Och han har faktiskt lärt sig reglerna.

– Nu är jag ju arbetsskadad.

I dagsläget har Nofine över 35 000 nedladdningar och planen är att ta appen utomlands.

– Det är ju ännu svårare att förstå skyltarna när man är ute och reser, säger Zakarias.