Morris. Fritidsgården i Hökarängen fick ovälkommet besök i fredags kväll. Arkivbild. Foto: Mattias Kamgren

Aggressiv knivman tog sig in på fritidsgård

Beväpnad med en stor kniv tog sig en aggressiv man in bland ungdomarna på fritidsgården Morris i Hökarängen i fredags. Ingen skadades vid händelsen.

  • Publicerad 15:09, 27 okt 2021

Han kliver in på fritidsgården och hugger en kniv modell större i en bänk

På fredagskvällar har fritidsgården Morris i Hökarängen öppet för högstadieungdomar. Vid 21-tiden i fredags stördes verksamheten av en objuden gäst: En vuxen man som stormade in i lokalen beväpnad med kniv.

– Han kliver in på fritidsgården och hugger en kniv modell större i en bänk och skriker, sen går han därifrån, säger Henrik Garzon, operativ koordinator på Farstapolisen, som bekräftar att det finns en anmälan rörande grovt brott mot knivlagen, olaga hot och skadegörelse.

Enligt personal på fritidsgården fanns 29 ungdomar på plats under kvällen. Det var några av dem som uppmärksammade personalen på den ovälkomne besökaren.

– Några barn kom inspringande utifrån och sa ”han har kniv”. Han högg flera gånger med kniven i bänkskivan i köket, skrek att han ville sova och att vi skulle ta hand om våra ”jävla ungar”, berättar en i personalen som inte vill medverka med namn.

Genomgång av säkerhetsrutiner

Det hela gick snabbt. Mannen ska ha gått därifrån igen efter bara några sekunder. Flera djupa jack i inredningen påminner om hans besök, men ingen person kom till skada.

Den här veckan har fritidsgården haft öppet som vanligt. Personalen har haft en genomgång av vilka säkerhetsrutiner som gäller kring hot och våld.

Trots att ingen kom till skada har händelsen satt spår hos de som jobbar där.

– Arbetsmiljömässigt känns det väldigt oroande för oss. Jag är rädd, säger en anställd.

Mer personal på fredagar

”Vi ser förstås allvarligt på det som har hänt. Vi erbjuder alla involverade medarbetare stödsamtal och vi har diskuterat våra rutiner för den här typen av händelser med alla medarbetare inom Farsta fritid. Vi förstärker också med fler medarbetare på fredagar”, skriver Sara Wrethed, avdelningschef på Farsta stadsdelsförvaltning i ett mejl till Mitt i.

På onsdagseftermiddagen hade polisen ännu inte frihetsberövat någon misstänkt gärningsperson.