Rättsfall. Affärskvinnan krävde tillbaka pengar efter en tvist om ett svart kontrakt men Stockholms tingsrätt dömde till hennes nackdel. Foto: Andreas Enbuske/Arkivbild

Affärskvinna vräkt efter skenbyte – krävde pengar tillbaka

Affärskvinnan betalade miljonbelopp för att få hyreskontraktet på en stor paradvåning på Östermalm. När Svenska Bostäder upptäckte skenbytet blev hon vräkt. Då stämde hon mäklaren – men förlorade tvisten i tingsrätten.

  • Publicerad 12:50, 21 okt 2021

Det synes som att NN helt enkelt inte vill tillstå att hon erlagt svart betalning för ett hyreskontrakt men likväl vill ha tillbaka sina pengar eftersom hon blivit av med kontraktet

Det var hösten 2014 som affärskvinnan och näringslivstoppen fick hyreskontraktet på den aktuella lägenheten – en paradvåning i en vacker fastighet på Östermalm.

Men efter en tid fattade hyresvärden misstankar om att allt inte hade gått rätt till.

Förra året slog hovrätten fast att kvinnan hade betalat stora summor för att komma över det åtråvärda hyreskontraktet.

Kvinnan betalade 2,4 miljoner kronor bland annat för renovering av lägenheten, men enligt hovrätten motsvarade de arbeten som gjorts högst 500 000 kronor – resten handlade om själva förmedlingen av kontraktet.

Krävde tillbaka pengar

När hovrättens dom vann laga kraft tvingades kvinnan flytta från lägenheten. Senare stämde hon fastighetsmäklaren som enligt kvinnan hade hjälpt henne med förmedlingen av lägenheten.

Kvinnan krävde att mannen, som hon pekar ut som en svartmäklare, skulle betala tillbaka närmare 1,5 miljoner kronor till henne.

Under utredningen lämnar kvinnan och fastighetsmäklaren olika förklaringar till de transaktioner som gjorts dem emellan. De har dock en sak gemensamt; de är snåriga, och tingsrätten menar att de framstår som efterhandskonstruktioner.

"Det synes som att NN helt enkelt inte vill tillstå att hon erlagt svart betalning för ett hyreskontrakt men likväl vill ha tillbaka sina pengar eftersom hon blivit av med kontraktet, och att hon anpassar sina uppgifter utifrån det", skriver tingsrätten.

"Kommer att överklagas"

När det kommer till själva sakfrågan ogillar tingsrätten samtliga av kvinnans yrkanden. Enligt rätten går det varken att bevisa att en del av beloppet var ett lån från kvinnan till mäklaren, eller att den resterande delen motsvarar renoveringsarbeten som kvinnan betalat för men inte fått utförda. Det går inte heller att bevisa att pengarna kvinnan fört över till mäklaren utgör en olovligt mottagen provision, något som kvinnan yrkat på i andra hand.

Tingsrätten beslutar därmed att kvinnan ska betala mäklarens rättegångskostnader.

– Jag har ingen kommentar utöver att domen kommer att överklagas, säger kvinnans advokat Carl Skarborg.