Bålsta

Det är svårt att föreställa sig en mer väldoftande arbetsplats än den Abbe Bakkar skapat för sig själv. På White Cockatoo kafferosteri är det ständigt full fart på maskinerna. Eller för det mesta i alla fall. För här gör man allt, inte bara kaffe.

– Vi marknadsför, vi designar våra egna etiketter och vi kontaktar företagen. När vi inte jobbar med att rosta så gör vi allt annat, säger Abbe.

Om det var möjligt skulle ni odla era egna bönor, antar jag?

– Haha, ja faktiskt. Men en sak är att nu till sommaren kommer vi ha en jättestor servering på vår uteplats.

Abbe Bakkar har startat White Cockatoo kafferosteri i Draget i Bålsta.

Abbe Bakkar har startat White Cockatoo kafferosteri i Draget i Bålsta.

Kaffejobbat länge

Vi, i det här fallet, är Abbe och hans syster Aida.

– Hon utbildar sig till bagare. Så småningom kommer hon hoppa in här, när hon blir klar med utbildningen.

Den verkliga eldsjälen är dock Abbe. Han säger att han alltid har varit intresserad av kaffe. Ända sedan han var ett barn och bodde hemma. Sedan dess har han hunnit med en hel del.

– Jag har jobbat inom cafébranschen i över trettio år. Efter så många år ville jag göra något annat, men inom samma bransch. Då kom vi på det, varför inte rosta eget kaffe, säger rostmästaren.

Abbe Bakkar tömmer nyrostade kaffebönor i en plastback.

Abbe Bakkar tömmer nyrostade kaffebönor i en plastback.

Fredrik Gustafsson

Böna till dryck

Nu är han Kungsängenbon som tagit sitt intresse till Bålsta.

– Det fanns inte möjligheter att hitta någon lokal där för både rosteri, butik och café. Så då kom vi hit och hittade en perfekt plats i Draget.

Från ... böna till dryck tog sin lilla tid.

– Den här tanken föddes för många år sedan, men det blev verklighet för kanske tre år sedan, när vi började åka runt på mässor och titta på maskiner och annat. Sedan kom pandemin och satte allting på paus trots att vi redan hade köpt in alla maskiner.

Bålstablandning

Abbe förklarar.

Abbe förklarar.

Fredrik Gustafsson

För snart fyra månader sedan blev det verklighet av planerna. Så frågan är, hur har det gått?

– Det har varit okej, för att vara en nyetablering. Vi har varit mycket ute på sociala medier och försökt marknadsföra oss för att få folk att komma hit. Det har varit bra respons, tycker jag.

Har Håboborna någon kaffesmak?

– Ja absolut. De har i alla fall fått det. Och nu har vi en påse som heter Bålstablandning och det är en blandning av tre olika kaffebönor. Det smakar hur bra som helst, säger Abbe.

Som alla som läser den här texten förstår är det inte de etablerade, välkända märkena som man hittar hos Abbe. Nej, det här är kaffe för någon som vill ha något extra.

– Vårt kaffe har fått höga betyg av SCA (Speciality Coffee Association). Det kaffe som vi säljer har fått betyget 80 och uppåt. Det som allt kaffe hos oss har gemensamt är att det ekologiskt odlat och det är fair trade. Vi jobbar bara med det.