– Det här är det enda galleriet i Haninge kommun som har så öppet som vi har och som har så många utställningar per år. Så vi behövs, säger Christina Hassila, ordförande i föreningen Haninge konstnärer.

Fastigheten ägdes ursprungligen av Haninge kommun, men har sedan sålts till ett privat fastighetsbolag. Men sedan det bostadshus som var en del av samma fastighet såldes till en bostadsrättsförening vill nu ägaren sälja Galleri Kyrkskolan.

Konstnärsföreningen vill låna pengar för att köpa galleriet och deras bank har varit positiv. Men då krävs en borgensgivare.

Föreningen Haninge konstnärer hoppas att kommunen kan gå i borgen och ett svar om det skulle vara möjligt var utlovat till i mars i år, men har sedan skjutits fram, först till juni och sedan till september.

Och nu är konstnärsföreningen orolig över att en lösning inte ska ha kommit till stånd innan hyreskontraktet löper ut vid årsskiftet.

Navet i verksamheten

– Det här har blivit navet i vår verksamhet, säger Christina Hassila. Här har vi galleri och tio ateljéer som vi hyr ut, vilket stöttar upp vår ekonomi. Det är här vi träffas och har utställningar. Sen ställer ju folk ut på andra ställen också så klart, men det här är en samlingsplats där vi har träffar, möten och diskussioner.

Och hos föreningens aktiva konstnärer är viljan stora att vara kvar på samma plats.

– Jag tycker att den här platsen är sagolik, säger Bia Svanbäck. Trädgården är så vacker och rofull. Sedan är ju den här platsen också väldigt historisk. Det var ju det här som var Haninges hjärta innan det fanns tåg.

Och konstnärskollegan Johnny Svensson ser också han Galleri Kyrkskolan som central för Haninges konstnärer.

– Det här är liksom samlingspunkten för Haningekonstnärerna. Utan Galleri Kyrkskolan så skulle den formen av kulturliv här i Haninge bli väldigt torftigt. Visserligen finns Haninge konsthall, men där är det på ett annat plan. Här på Galleri Kyrkskolan välkomnar vi både professionella och amatörer och sådana som är intresserade av konst.

Mitt i Haninge har varit i kontakt med Haninge kommun för en kommentar.

I ett mejlsvar skriver kommunens pressansvarige Håkan Filipsson att tjänstemannaorganisationen just nu bereder frågan och att ärendet är tänkt att gå upp på kommunstyrelsen i augusti.