Visserligen är fruktsamheten här högre än rikssnittet. Men förändringen är tydlig.
2012 föddes 393 nya vallentunabor och förra året 299. Det är en minskning med en fjärdedel.
90-talisterna har visat sig föda betydligt färre barn än tidigare generationer. Det går ännu inte att veta om de skjuter upp det, om de inte vill skaffa barn eller både och. Kommunen tror inte att det rör som om något tillfälligt hack i kurvan utan om en långsiktig trend.
Sofie Mattsson har många vänner som väntat med barn.
– Jag tror att man är mer intresserad av sin karriär. Anledningen till att jag själv inte fått barn än är nog att jag tycker om att ha egen tid. Man jobbar och reser, säger hon.
Joel Tärnebo, 47, Ormsta
Louise Kristoffersson
Men kanske är det inte karriär det handlar om, åtminstone inte i bemärkelsen att avancera till välbetalda poster. Snarare om att alls ro i land ett jobb. Sociologerna talar om att den så kallade etableringsfasen, tiden det tar att få fast jobb, blir allt längre för ungdomar.
För Joel Tärnebo, 47, var det lättare.
– Jag var 27 när vår äldsta dotter föddes. Det är tidigt för att vara i Stockholm. Nu är de stora, 20 och 17 år.
Han tror att dagens arbetsmarknad är hårdare för de unga.
– Till och med enkla jobb och sommarjobb är svåra att få. Det kan nog vara så att det tar längre tid innan man får en fast anställning. Och barnen kommer väl efter det. Man tänker att det kan vara bra att ha jobb först.
Axel Skagermark, 21, centrala Vallentuna
Louise Kristoffersson
Det håller Axel Skagermark med om. Han studerar på KTH och barn tänker han ännu inte så mycket på.
– I framtiden vill jag ha barn, men först ska man ha en stabil inkomst. Och om man utbildar sig tar det längre tid att få jobb. Då kanske man väntar lite, säger han.
De senaste åren har också medfört höjda boendekostnader och matpriser.
– Det är väldigt mycket dyrare att leva i dag men lönerna är ungefär samma. Själv är jag inte riktigt redo än. Jag vill ha barn, men inte just i dag. Kanske när jag är 32, säger Sofie Mattsson.