Linnea Svidén kastar frisbee i Alby i Tyresö. "Jag tänker att det tar lång tid att få bra teknik men att det är kul att kasta ändå", säger hon. Foto: Pekka Pääkkö

8 tips för en hemester i Tyresö och Haninge

Stannar du på hemmaplan i sommar? Då har vi guiden för dig. Här finns till exempel länets högsta punkt, en känd kanotled och en av Sveriges längsta urbergsgrottor.

  • Publicerad 14:50, 1 jul 2021

Syskonen Emma och Linnea Svidén kastar frisbee i skogen och på ängarna i Alby i Tyresö, tillsammans med två vänner. Albysjön glittrar mellan granarna. Siktet är inställt på den tredje korgen i discgolfbanan.

– Jag älskar att vara ute och det här är ett kul sätt att träffa kompisar på, framför allt nu i de här tiderna, säger Emma.

Hon har testat discgolf ett tiotal gånger. Linnea går en hel runda för första gången.

Frisbee finns att låna

Syskonen enas om att discgolf är bra tips för en semester på hemmaplan.

– Jag tänker att det tar lång tid att få bra teknik men att det är kul att kasta ändå. Det är till för alla. Det är också så fint här i Alby och det finns mycket annat att göra, som att ta ett bad, säger Linnea.

Discgolfbanan är gratis att spela på, liksom de banor som finns i Rudan och på Nytorps ängar i Haninge.

Tyresöbon Emma Svidén, 17 år, träffar en av korgarna i discgolfbanan i Alby i Tyresö. Foto: Pekka Pääkkö

Tips för en semester i trakten

1. Discgolf: Banor finns i Alby i Tyresö samt i Rudan och på Nytorps ängar i Haninge. Banorna är gratis.

2. Paddla: Kanotboden vid Kumlabadet i Tyresö hyr ut kanoter. Kajakboden vid Gudö å hyr ut bland annat kajaker, kanadensare, paddelbrädor. I Haninge finns också uthyrning på till exempel Dalarö, Nåttarö och Fjärdlång.

3. Höjder: I Haninge ligger Tornberget som med sina 111 meter över havet är den högsta punkten i länet. En slinga på 6 kilometer leder till toppen. I det nybildade naturreserverat Telegrafberget på Brevikshalvön i Tyresö finns Tyresös högsta punkt med 85 meter över havet.

4. Vandra i kulturhistoriska miljöer: I Tyresö har kommunen tagit fram tre vandringar – "Historien på spåret" – där du till exempel kan lära dig om torp, gårdar, Tyresö slott och kyrka. I Haninge finns två skyltade kulturstigar – på Gålö och vid Rudans gård – liksom fler digitala turer i appen "Upptäck historien".

5. Gravfält: Ett av Sveriges största järnåldersgravfält är Jordbrogravfältet i Haninge. Här finns 800 kända gravar.

6. Naturpasset: Du kan testa på att orientera och samtidigt upptäcka naturen genom att köpa Naturpasset som är en karta över orienteringskontroller. I Haninge finns tre varianter. En för Rudanskogarna, en för Jordbro samt ett cykelpass. I Tyresö finns två varianter: en för Alby–Barnsjön och en för Telegrafberget.

7. Grottklättra: I naturreservatet Klövberget på Brevikshalvön i Tyresö ligger en av Sveriges längsta urbergsgrottor.

8. Upptäck 1800-talet: Vid båtmanstorpet Ahlstorp i Tyresö går det att upptäcka 1800-talet genom kommunens familjeäventyr som pågår vardagar 26 juli–13 augusti. Det är gratis och drop-in.

Visa merVisa mindre

En tur genom Gammelström, som är en del av Tyrestaåns sjösystem, och gränsar till Tyresta. Foto: Kajakboden

I Tyresö finns det discar att låna – som föreningen Tyresö Discgolf har skänkt – hos Fritidsbanken eller i kafét i Alby friluftsgård.

– Annars kan du köpa en disc för dryga hundringen. Jag tycker att det är skitkul att spela. Vi spelar hela familjen och testar nya banor när vi reser någonstans, säger Emanuel Ringbom, kassör i föreningen.

18-hålsbanan i Alby är nybörjarvänlig.

– Den har några hål som är lite längre men banan i stort är förhållandevis lätt och snäll.

Vilka är dina bästa tips till nybörjaren?

– Försök att spela rakt och dit du vill i stället för att kasta så långt du kan. Köp en långsammare disc först och när du behärskar den kan du köpa en svårare. Kasta aldrig om det är någon framför. Även om discen inte träffar någon kan folk bli rädda och irriterade.

Känt kanotstråk

För den som vill upptäcka kommunerna via vattnet i stället är ett tips att bege sig ut med kanot eller kajak. Ett av Stockholmstraktens mest välkända kanotstråk går genom kommunerna.

Det går till exempel att paddla från Haninge till Tyresö med start i Drevviken via Gudö å in i Långsjön, genom trolska Gammelström och vidare till Tyresö-Flaten.

– Det är ett otroligt vackert sjösystem och tryggt för nybörjare eftersom sjöarna inte är så stora. Du är nära land och det är inga vågor att prata om, säger Joakim som driver Kajakboden vid Gudö å där det går att hyra till exempel kanadensare, kajaker och paddelbrädor.

Han tipsar om att det längs med vägen finns rester kvar av skyttevärn och fort i skogen. De byggdes på 1900-talets början för att skydda Stockholm mot fientliga anfall.

– Från Tyresö-Flaten kan du göra ett lyft vid Nyfors och sjösätta i Albysjön.

300 meter grottsystem

Med ett par lyft till går det att ta sig ut till havet, förbi till exempel Tyresö slott, och tillbaka till Albysjön igen, berättar han.

– Du paddlar förbi Klövberget med det välkända grottsystemet, säger Joakim.

Klövberget ligger på Brevikshalvön i Tyresö och är med sina närmare 300 meter en av Sveriges längsta urbergsgrottor.