Etoile. Jonas Lagerström är en av åtta Vasastadskockar som har gått vidare till kvaltävlingen i Årets Kock. Foto: Pekka Pääkkö

8 av 24 tävlande kockar finns i Vasastan

I tävlingen Årets Kock har 24 kockar tagits ut till kvaltävlingen. Av dessa jobbar åtta på krogar i Vasastan och Norrmalm. Många känner till varandra sen tidigare så konkurrensen mellan kockarna är hård.

  • Publicerad 15:50, 4 jun 2021

Jag är redo att vinna.

Ricordi. William Brittsjö är en av de yngsta deltagarna i Årets Kock. Foto: Christopher Blanck

– Konkurrensen är stenhård och jag tävlar mot några av mina vänner. Jag ska göra mitt allra bästa för att ta mig så långt jag kan, säger William Brittsjö.

Han arbetar på den nyöppnade restaurangen Ricordi vid Kungsträgården och är med i Årets Kock för första gången. Med sina 22 år är han en av tävlingens yngsta deltagare.

– Årets Kock har alltid varit ett av mina mål. Skulle man vinna tävlingen så förändras hela ens liv otroligt mycket,.

Stenhård konkurrens

Till årets upplaga av den prestigefyllda tävlingen sökte 53 kockar. Av dessa har nu 24 gått vidare till kvaltävlingen. Tävlingen pågår mellan den 15-16 juni där åtta kockar ska tas ut till den kommande finalen.

– Det är många bra bidrag som har kommit in i år. Av de som tävlar i kvalet var fyra stycken i final förra året, och två året innan. Så konkurrensen är stenhård, säger Andreas Stenberg, vd för Årets Kock.

Etoile. Jonas Lagerström har gått vidare till kvaltävlingen i Årets Kock. Foto: Pekka Pääkkö

På restaurang Etoile jobbar en av finalisterna från 2019, Jonas Lagerström. När Mitt i Vasastan kommer på besök är kockarna i full gång med förberedelserna inför kvällens servering. Från köket hörs ljudet av knivar mot skärbrädor men även småsnacket mellan kockarna. Doften av det nybryggda kaffet fyller entrén där Mitt i träffar Jonas Lagerström.

Under fjolåret deltog han inte i Årets Kock då han var upptagen med att tävla i och tillslut vinna Kockarnas kamp i TV4. Men i år är han tillbaka och redo för att gå hela vägen.

– Jag känner en revanschlust från 2019 och jag har växt som matlagare sedan dess och känner att jag har bra förutsättningar. Jag känner mig trygg i min rätt. Jag är redo att vinna Årets Kock.

Christian Siberg, kock på Omaka, är med i Årets Kock för tredje gången. Foto: Christopher Blanck

En kort promenad längst Uggleviksgatan tar oss till restaurang Omaka. Inne i restaurangen spelas det hög musik och bord dukas upp. Inne i köket känner man värmen från kastruller och stekpannor. Kökschefen Christian Siberg har även han tagit sig vidare i Årets Kock.

För honom betyder årets tävling lite extra mycket. Förra året tog han brons, och 2019 var han i final.

– Jag känner en enorm revanschlust och det ska bli riktigt roligt att tävla igen.

Var tredje kock jobbar i Vasastan

Hela åtta av 24 kockar i kvalet jobbar på krogar eller matföretag i Vasastan och Norrmalm.

Varför tror du så många kockar i kvalet kommer från just Vasastan/Norrmalm?

– Det brukar vara många från Stockholm som söker och det finns många bra krogar här, men det kan lika gärna vara en slump, säger Christian Siberg.

Jonas Lagerström menar att Vasastan och Norrmalm har många nya, bra krogar som lockar bra kockar.

– Det är många som är drivande och det är inspirerande. Det är väldigt kul.

Om Årets kock

Tävlingen grundades av Tore Wretman tillsammans med Gastronomiska Akademien 1983.

Målet var att med tävlingen öka intresset för gastronomi, lyfta kockyrkets status och det skandinaviska köket.

Deltagarna måste vara minst 23 eller fylla i år.

De ska vara svenska medborgare.

Kända kockar som vunnit genom åren är bland andra Gert Klötzke, Anders Dahlbom, Markus Aujalay, Tommy Myllymäki, Tom Sjöstedt, Gustaf Trägårdh, Daniel Räms och Tomas Sjögren.

Förra året vann Ludwig Tjörnemo.

Visa merVisa mindre

Kockarna som tävlar

William Brittsjö Ricordi Kungsträdgårdsgatan 18

Jonas Lagerström Etoile Norra Stationsgatan 51

Christian Siberg Omaka Uggleviksgatan 2C

Magnus Åkerström Teaterbaren Sergels Torg 3

Gustav Leonhardt Agrikultur Roslagsgatan 43

Tobias Lundgren Wedholms Fisk Arsenalgatan 1

Anders Isaksson Compass Group Sveavägen 20

Khalid El Kasimi Oljebaren Torsgatan 48B

Visa merVisa mindre

Så går kvalet till

Första steget i kvaltävlingen blir att deltagarna lagar den rätt som de skickat in bild och recept på. De får 60 minuter på sig men de kan förbereda sig så mycket de vill innan.

Nästa steg i tävlingen är hemligt så det får deltagarna veta mer om på plats.

I kvalet avgör framförallt smaken på maten, men det krävs även att det som ligger på tallriken ser ut som det på den inskickade bilden.

Vilka av kockarna som går till final avslöjas den 16 juni.

Källa: Årets kock

Visa merVisa mindre

Matlagning. Andreas Stenberg, vd Årets Kock, tror många av årets tävlande är revanschsugna. Foto: Samuel Unéus