– Konkurrensen är stenhård och jag tävlar mot några av mina vänner. Jag ska göra mitt allra bästa för att ta mig så långt jag kan, säger William Brittsjö.

Han arbetar på den nyöppnade restaurangen Ricordi vid Kungsträgården och är med i Årets Kock för första gången. Med sina 22 år är han en av tävlingens yngsta deltagare.

– Årets Kock har alltid varit ett av mina mål. Skulle man vinna tävlingen så förändras hela ens liv otroligt mycket,.

Stenhård konkurrens

Till årets upplaga av den prestigefyllda tävlingen sökte 53 kockar. Av dessa har nu 24 gått vidare till kvaltävlingen. Tävlingen pågår mellan den 15-16 juni där åtta kockar ska tas ut till den kommande finalen.

– Det är många bra bidrag som har kommit in i år. Av de som tävlar i kvalet var fyra stycken i final förra året, och två året innan. Så konkurrensen är stenhård, säger Andreas Stenberg, vd för Årets Kock.

På restaurang Etoile jobbar en av finalisterna från 2019, Jonas Lagerström. När Mitt i Vasastan kommer på besök är kockarna i full gång med förberedelserna inför kvällens servering. Från köket hörs ljudet av knivar mot skärbrädor men även småsnacket mellan kockarna. Doften av det nybryggda kaffet fyller entrén där Mitt i träffar Jonas Lagerström.

Under fjolåret deltog han inte i Årets Kock då han var upptagen med att tävla i och tillslut vinna Kockarnas kamp i TV4. Men i år är han tillbaka och redo för att gå hela vägen.

– Jag känner en revanschlust från 2019 och jag har växt som matlagare sedan dess och känner att jag har bra förutsättningar. Jag känner mig trygg i min rätt. Jag är redo att vinna Årets Kock.

En kort promenad längst Uggleviksgatan tar oss till restaurang Omaka. Inne i restaurangen spelas det hög musik och bord dukas upp. Inne i köket känner man värmen från kastruller och stekpannor. Kökschefen Christian Siberg har även han tagit sig vidare i Årets Kock.

För honom betyder årets tävling lite extra mycket. Förra året tog han brons, och 2019 var han i final.

– Jag känner en enorm revanschlust och det ska bli riktigt roligt att tävla igen.

Var tredje kock jobbar i Vasastan

Hela åtta av 24 kockar i kvalet jobbar på krogar eller matföretag i Vasastan och Norrmalm.

Varför tror du så många kockar i kvalet kommer från just Vasastan/Norrmalm?

– Det brukar vara många från Stockholm som söker och det finns många bra krogar här, men det kan lika gärna vara en slump, säger Christian Siberg.

Jonas Lagerström menar att Vasastan och Norrmalm har många nya, bra krogar som lockar bra kockar.

– Det är många som är drivande och det är inspirerande. Det är väldigt kul.