Danderyds Blåsorkester fyller 70 år.

Något de ska fira med en stor föreställning den 9 december på Danderydsgården. En julkonsert som kommer bjuda på allt från Singin’ in the rain till Knallejuls vals, Phantom of the Opera till orkesterns klassiker Scouting. Jazzmusiker Anders Linder gästar jubileumet.

Innanför dörrarna till Kevingeskolans matsal sprids värmen, både bildligt och bokstavligt talat, där ett 20-tal av totalt 30 medlemmar repar.

Gör något tillsammans

Ordförande och trumpetaren Martin Sterner svarar på vad som gör att orkestern har så många aktiva musiker, och som gör att den har stått genom åren.

– Att man gör något tillsammans, skapar något och har trevligt ihop. Det och musiken är väl det enkla svaret, säger han.

Mitt i pratar med några av orkestermedlemmar. De stämmer in i Martins svar och klarinettisten Ingemar Björklund sammanfattar.

– Det är en härlig grupp musiker och personer, säger han.

Äldsta medlemmen

1953 bildades blåsorkestern, då som skolorkester från Danderyds musikklasser.

Lennart Mattsson har varit med i blåsorkestern sedan han var 15 år.

Lennart Mattsson har varit med i blåsorkestern sedan han var 15 år.

Anton Kyhlbäck

Trumpetaren Lennart Mattsson har varit med från början, sedan han var 15 år. Då upplärd av Gösta Säflund som var med i starten.

Han berättar om olika minnen. Som när elden under ett valborgsfirande i Stocksund bländade hela orkestern så de knappt kunde läsa sin musik. Eller när orkestern hade fått noterna prydligt förberedda i tusch till förstamajspelningen – och det började snöa.

– Tuschet började rinna och det blev omöjligt att tyda, säger Lennart Mattsson.

Eller då ingen dök upp då de skulle spela på Folknykterhetens dag på Vallen.

– Det visade det sig att orkestern inte var ett dragplåster, säger han skämtsamt.

I dur och skur

Michael Ullgren, Örjan Granqvist, Lennart Mattsson och Martin Sterner berättar om höjdpunkter genom åren. När de skulle spela för Tolkiensällskapet.

– Det var en höjdpunkt, säger Michael Ullgren.

Invigningen av Söderhallarna. Och om kända musiker som Göran Asplund och Eje Thelin, bland flera, som varit med i orkestern.

Alla spelningar i väder och oväder.

– Vi spelar i dur och skur, säger Örjan Granqvist.

Det finns inga planer på att gå ner i tempo, berättar de.

 – Nej, vi håller igång! Vi letar också hela tiden efter nya medlemmar, säger Martin Sterner.