I år fyller Upplands-Bros konstrunda 17 år och arrangeras traditionsenligt den första helgen i september. Det är föreningen Konstformer som står bakom konstrundan. Tina Närefors är representant i föreningen och var en av dem som startade hela arrangemanget.

– Jag hade själv börjat måla, men tyckte att det var så tråkigt att inte kunna ställa ut här i Upplands-Bro. Jag tycker att det är jätteviktigt med utställningsmöjligheter i vår egen kommun, säger Tina Närefors.

69 konstnärer

Under årets konstrunda är det 69 konstnärer som ställer ut på 25 olika utställningsplatser runt om i kommunen. Både nybörjare och erfarna är välkomna att ställa ut.

– Nybörjare får chans att känna om det är någonting de vill hålla på med. Vi har många nybörjare som fortfarande finns med oss. För yrkesverksamma inom konst ger ju det här mer ögon på dem, säger hon.

Sara Ejderby målar med akryl på duk och ställer ut i Kungshallen.

Sara Ejderby målar med akryl på duk och ställer ut i Kungshallen.

Privat

Varje år tillkommer ungefär ett tiotal nya konstnärer, men majoriteten av utställarna har visat sin konst tidigare.

– Det är väldigt många återkommande. Men vissa väntar med att ställa ut något år för att man kanske inte hunnit måla så mycket eller för att man vill se konstrundan själv. Men de återkommer nästa år igen, säger Tina Närefors.

Det kommer finnas flera konstformer att se. Allt från oljemålningar till tovning.

– Det är en riktig blandning på konst i år. Keramik, akvareller, bildväv och textil.

Susanne Danielssons keramikverk kommer visas i Håtuna.

Susanne Danielssons keramikverk kommer visas i Håtuna.

Privat

"En försmak"

En vecka innan konstrundan drar igång öppnar en presentationsutställning i kulturhuset i Kungsängen. Den är öppen från 26 augusti och håller på fram till 9 september. Här kommer alla konstnärer samlas för att ställa ut ett alster var.

– Där får man en presentation av vad konstrundan bjuder på, så det är ju en försmak kan man säga. Det kan ju vara lite svårt att besöka alla 25 utställningsplatser, så då kan man åka dit och välja ut dem man vill åka till, säger hon.

På första dagen av presentationsutställningen är det vernissage, vilket invigs med ett tal från kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M).

Anordnas visningar

Eftersom alla konstnärer inte har möjlighet till att ställa ut hemma eller i egen ateljé ordnar föreningen även lokaler. Bland annat Kungsängens hembygdsgård, Kungshallen och prästgården i Bro.

Utöver konstrundan kommer det även anordnas guidningar och visningar. Till exempel kommer man under lördagen den 2 september mellan klockan 11 och 15 kunna se sjärnkikarna vid Kvistabergs observatorium.

Utöver att Upplands-Broarna får chans att visa upp sin konst menar Tina Närefors att det ger mycket till besökarna.

– På det här sättet får man chans att resa runt och upptäcka hela vår vackra kommun, för den är faktiskt väldigt fin på många olika sätt.

På Öråkers gård finns Inga-Lill Persbrandts akryler att se.

På Öråkers gård finns Inga-Lill Persbrandts akryler att se.

Privat

Ewa Califf använder sig av akryl samt blandteknik och ställer ut i Kungshallen.

Ewa Califf använder sig av akryl samt blandteknik och ställer ut i Kungshallen.

Privat