Förvaring. Mannen förvarade sina ägodelar i containrar – och satte eld på dem. Foto: Mostphotos

60-åring får fängelse för containerbrand

En 60-årig man satte eld på fem containrar på en uppställningsplats i Lindholmen. Branden spred sig vilket orsakade skador för 1,5 miljoner kronor. Nu döms han till fängelse.

  • Publicerad 16:44, 30 dec 2020

Det var i slutet av juli som mannen körde in på en anläggning i Lindholmen där det står ett hundratal containrar. Han hällde motorbensin över fem av dem och tände på. Sedan åkte han därifrån.

Räddningstjänsten släckte branden och undanröjde därmed risken för att branden skulle sprida sig till resten av de containrarna som stod på området.

Bitter på samhället

60-åringen förvarade själv alla sina tillhörigheter i en av dessa containrar. Men han hade blivit oense med bolaget som hyrde ut dem när de ville rätta till en feldebitering.

Sedan tidigare kände han stor bitterhet mot samhället och ansåg sig motarbetad av myndigheterna. Hans förklaring till branden var att han inte ville att någon skulle tjäna pengar på hans egendom.

Helt bohag förstört

Branden spred sig till tre intilliggande containrar. Till dem som drabbades hör en person som förvarade allt sitt bohag och en anhörigs möbler i en av containrarna, egendom som var värd flera hundra tusen kronor och totalförstördes i branden.

Även företaget som driver anläggningen drabbades. Till det som skadades hör själva containrarna liksom bevaknings- och elutrustning. Dessutom blev marken kontaminerad av brandsläckarna och behövde saneras.

Likgiltig för skadorna

60-åringen fångades av övervakningskamerorna och polisen kunde därför snart gripa honom.

Han lyckades inte övertyga tingsrätten om att han inte trott att branden skulle skada annan egendom än hans egen. Enligt domstolen borde han ha insett att elden kunde sprida sig och att det fanns värdefullt innehåll även i intilliggande containrar.

Mannen har nu dömts till två års fängelse för mordbrand. Han ska också betala skadestånd på sammanlagt 300 000 kronor till de drabbade.