Det här utrivna köket i Sätraskogen är en av alla de sophögar som dumpats i naturen i runt om i Skärholmen. "Det är jättetråkigt att vi lägger så mycket pengar på det här", säger parkingenjör Love Örsan. Foto: Stockholms stad/Mia Zetterström

500 kilo lök och hela kök – dumpade sopor ett gissel i Skärholmen

Berg av skräp dumpas varje vecka runt om i Skärholmen. Trots att det är gratis att lämna på Sätra återvinningscentral. Tjuvtippningen kostar stadsdelen hundratusentals kronor varje år. "De här pengarna hade kunnat gå till lekplatser, utegym och bad", säger Love Örsan.

  • Publicerad 15:43, 21 jan 2022

Man ska ha klart för sig att det är olagligt att dumpa skräp.

Ett utrivet kök och rester av en vägg som rivits dumpades nyligen i Sätraskogen. Skärholmens parkavdelning fick börja förra veckan med att forsla bort skräpet till återvinningen.

– Det fanns bland annat en diskbänk och vi tänker att det nog är en privatperson som har byggt om ett kök och rivit en vägg och sedan åkt ner hit och dumpat det, säger Love Örsan, parkingenjör i Skärholmen.

Tjuvtippningen är omfattande i området. Cirka två gånger varje vecka tvingas parkförvaltningen att ta hand om skräp som dumpats på olika platser.

– Vi lägger mycket tid på det här. Det tar flera timmar varje gång att forsla bort skräpet, säger Love Örsan.

Gratis att lämna in

Och fenomenet förbryllar honom eftersom det är helt gratis för privatpersoner att lämna in sina sopor på återvinningscentralen i Sätra.

– Vi förstår inte varför folk gör så här eftersom det är så mycket enklare och bättre att åka till återvinningscentralen, säger Love Örsan.

Vad slänger folk?

– Allt möjligt, från mindre grejer till hela dödsbon eller skräp från renoveringar. En klassiker var när någon dumpade 800 kilo surkål och 500 kilo lök. Det kan även vara stora oljefat med motorolja eller stora svarta plastsäckar fyllda med hushållssopor, säger Love Örsan.

Renovering. Bland skärpet som dumpats fanns bland annat en gammal diskbänk. Foto: Mia Zetterström

Slöseri med skattepengar

Han har ingen exakt siffra på hur mycket extra skräpdumpningen kostar stadsdelen. Men uppskattar att det rör sig om hundratusentals kronor varje år.

Vad hade ni kunnat göra för dem istället?

– Vi hade kunnat lägga pengarna på våra lekplatser, utegym och badplatser, och på att hålla området snyggt. Men det får stryka på foten nu. Skattepengarna kan gå till roliga eller tråkiga saker, det här är en av de tråkiga där vi lägger skattepengar på sådant som vi inte hade behövt lägga pengar på om folk gjorde rätt, säger Love Örsan.

Boende slog larm

Men många retar sig också på skräpet. Flera personer hörde av sig till stadsdelsförvaltningen och larmade om skräpet som dumpats i Sätraskogen.

– Vi tycker det är bra att folk reagerar. Polisen har tagit en person på bar gärning vid en dumpning. Man ska ha klart för sig att det är olagligt att dumpa skräp, säger Love Örsan.

Helt gratis att återvinna rätt

På Sätra Återvinningscentral på Strömsätravägen 8 kan privatpersoner gratis lämna in sitt skräp.

Återvinningscentralen har öppet veckans alla dagar. Måndag till torsdag klocka 10 till 22 och fredag till söndag klockan 9 till 17.

Har du saker som andra kan ha glädje av kan de lämnas till Återbruket i Skärholmen.

Cirka två gånger i veckan tvingas parkförvaltningen i Skärholmen att ta hand om och forsla bort skräp som dumpats ute i naturen.

Det rör sig om allt från utrivna kök till surkål, stora sopsäckar med hushållssopor och motorolja.

Om folk lämnade skräpet där det ska lämnas skulle pengarna som nu läggs på röjning istället kunna gå till lekparker, utegym, badplatser och andra saker i stadsdelen.

Visa merVisa mindre