Det var på eftermiddagen den 26 maj som den 41-årige mannen kom med taxi till en villa i Mälarhöjden. Där gick han, enligt åtalet, till våldsamt angrepp mot sin syster och hennes 6-årige son. Båda knivhöggs till döds.

Den 9 december inleds rättegången mot mannen, som nu åtalas för två mord. Dessutom åtalas han för grovt barnfridsbrott, eftersom en liten pojke ska ha bevittnat mordet på sin bror.

41-åringen nekar till brotten, men Ingrid Viklund, kammaråklagare vid Södertörns tingsrätt, menar att bevisningen är robust.

– Åtalet bygger på omfattande teknisk bevisning från platsen och på material från övervakningsfilmer från olika ställen där mannen befunnit sig den aktuella dagen, både före och efter brottet, säger Ingrid Viklund till Mitt i.

Övervakningsfilmer visar bland annat hur 41-åringen inhandlade en Morakniv på Naturkompaniet i Uppsala, som han enligt åklagaren använde vid morden. Från Uppsala tog han sedan en taxi till Mälarhöjden.

Sorg. Blommor utanför huset där morden begicks.

Sorg. Blommor utanför huset där morden begicks.

Märta Lefvert

Förhör med barn

Taxichauffören är en av de många personer som förhörts under förundersökningen. Andra är närstående släktingar, grannar och poliser som var på plats. Även barn, bland dem den lillebrodern, har förhörts.

– Eftersom det är ett barn är han inte kallad till rättegången men jag har åberopat uppställning av inspelade förhör med brodern till ett av offren, säger Ingrid Viklund.

Ett ungt vittne som hörts ska ha sett mannen tvätta bort blodet från benen med vattnet från en Ramlösaflaska utanför Coop i Mälarhöjden. Åklagaren har också övervakningsfilm som visar att den åtalade mannen var vid butiken efter morden.

41-åringen lämnade Mälarhöjden med t-bana. Från T-Centralen tog han sedan en taxi, och tänkte bege sig till Uppsala. När polisen ringde honom gick han dock genast med på att möta upp på en plays vid tKarolinska Institutet i Solna. Där greps han, med färska skador som kan ha uppkommit genom våld med vasst föremål. Han hade också en blodig kniv på sig. Enligt de poliser som var med var han lugn och visade inga känslor.

Psykisk ohälsa

41-åringen har en lång historia av drogproblem och allvarlig psykisk ohälsa. Han har även tidigare varit våldsam och har dömts för bland annat ofredande, försök till våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd. Personal inom öppenpsykiatrin och rättspsykiatrin som haft kontakt med mannen har hörts under utredningen och bland annat yttrat sig om hur han fungerat under sjukdomsperioder.

– Vilket straffvärde jag kommer att kräva offentliggör jag inte förrän under förhandlingen. Men eftersom det är mord är livstidsstraff med på skalan, säger Ingrid Viklund.

Kammaråklagarens linje är att mannen agerat rationellt under hela händelseförloppet och således haft uppsåt. I stämningsansökan skriver hon också att gärningarna innebar svårt lidande för offren och var särskilt hänsynslösa.