Det ligger gosedjur och en låda med leksaker intill altaret i Mälarhöjdens kyrka. Framför dem brinner ljus i en ljusbärare. Trots att klockan är tio på morgonen och kyrkan bara har varit öppen en stund har en hel del människor redan kommit hit.

De har tagit del av tragedin via medierna men också upplevt gårdagens tumult, då ett kvarter i Mälarhöjden fylldes av polisbilar och ambulanser, och en helikopter hovrade över området. Några kan också ha känt offren.

Nu tänder de ljus och söker tröst i det lilla kyrkan på höjden.

– Det här är så fruktansvärt. Vi bor nära platsen där det hände och var med om pådraget igår. Jag kände att jag bara måste komma hit och tända ett ljus, säger en kvinna med ett stearinljus i ena handen och ett paraply i den andra.

Stöd och samtal i helgen

Som alla andra härinne är hon dämpad och nedslagen. Morden på en kvinna och ett litet barn är svåra att ta in. Därför är präst, en diakon och personal från stadsdelsförvaltningens Posom-grupp (en grupp för psykiskt och socialt omhändertagande) i Mälarhöjdens kyrka både på fredagen och under helgen. De erbjuder stöd, tröst och samtal till alla som behöver det.

– Vi är här för att möta upp människor som vill dela det ofattbara. När sådant här ofattbart och meningslöst händer behöver vi människor ge varandra hopp och värme, säger prästen Christina Öjhagen.

Leksaker till barnen

Ett av offren var ett barn i femårsåldern, och även barn kan komma hit för att sörja. Därför har församlingen lagt fram gosedjuren och leksakerna intill ljusbäraren.

Så här på förmiddagen är det vuxna som har kommit förbi. En av dem tog upp kontrasten mellan försommarens skönhet och dådets brutalitet, och känslan av overklighet det gav.

– Vi står mitt i en försommar när allting blommar helt fantastiskt. Och så inträffar den här tragedin. Det blir tydligt hur skört livet är, säger Christina Öjhagen.