Tumba/Storvreten

Idrottsytorna står sig väl i Botkyrka jämfört med andra kommuner i länet menar Robert Aslan (S), ordförande i Botkyrkas kultur- och fritidsnämnd.

"Det är något man inte får glömma bort, att Botkyrka är en kommun som ger jämförelsevis goda förutsättningar för både föreningsidrott och spontan aktivitet. Där vi ligger sämre till i jämförelsen är simhall och tillgång till bassäng, men det finns i den långsiktiga planen att åtgärda", skriver han i en kommentar till Mitt i.

Men det är inte alla utövare som håller med.

400 meter för toaletter

Cemil Gültekin är ordförande i Botkyrka academy FC, en förening som valt att inte satsa på elitverksamhet utan istället fokuserar på att skapa goda förutsättningar för unga Botkyrkatalanger att kunna ta sig vidare ut i Stockholms storklubbar.

Men deras förutsättningar att lyckas med det är inte optimala, menar han, med en tid i veckan på Storvretens IP och resten på Tuna BP. Den senare saknar närhet till både omklädningsrum och toaletter.

Angie Gray

– Vi måste gå 400 meter till Idrottshuset för att fylla på våra vattenflaskor eller med våra flickor gå på toaletten. Det funkar inte om man är en ledare som ska hålla koll på 20 barn och en av dem plötsligt behöver gå på toaletten. Det tar 25–30 minuter att gå den vägen tur och retur och det är halva träningstiden borta, säger han.

Vad tänker du om att politiken säger att det finns goda förutsättningar för idrottsutövning i kommunen?

– Det kanske finns goda förutsättningar för stora klubbar, men inte för föreningar som håller på att etablera sig och som växer snabbt. Det finns säkert gott om ytor men de fördelas inte rätt och de mindre klubbarna får ta smällen.

Nu funderar de på att motvilligt flytta sin verksamhet från Botkyrka i hopp om att hitta bättre förutsättningar. Även om det inte är något de vill.

– Vid ett styrelsemöte kom vi fram till att om vi inte har möjlighet till ett eget omklädningsrum, normala träningstider på en fotbollsplan och inte en skolgård så funderar vi på att byta kommun. Men det vore taskigt mot våra medlemmar som måste åka längre och träna och det skulle gå emot vår filosofi om fotboll på hemmaplan. Så vi blir kvar i Botkyrka, men här blir vi motarbetade.