Ulrika Ahola, 59, från Finnboda hamn går trappan från Henriksdalsbacken förbi Henriksdalsbergets hundrastgård.
Hundrastgården ska sprängas bort och träd i naturområdet Trolldalen på andra sidan Henriksdalsbacken sågas ner och ge plats för 400 bostäder, verksamhetslokaler och förskola.
– Hemskt! Fruktansvärt att förstöra naturen. Det bor rådjur och en massa andra djur här. Jag tycker att det finns andra ställen man kan bygga på i stället för att bygga sönder här.
Över 1 500 Nackabor engagerade sig i nätverket Bevara Trolldalen och försökte stoppa byggplanerna.
Men Nacka kommun gick vidare med en markanvisningstävling där fokus var att bygga med så låg klimatpåverkan som möjligt. Tävlingen är en del i överenskommelsen mellan Alliansen och Miljöpartiet om 25 klimatsatsningar fram till valet 2026.
I förra veckan föreslog kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott att Klövern skulle stå som vinnare i tävlingen.
– Jätteroligt! Väldigt positivt att det har varit stort intresse och att vi får trevliga bostäder med låg klimatpåverkan, säger kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau (M).
Men byggplanerna har blivit dyrare än vad kommunen beräknade 2022.
”Hemskt! Fruktansvärt att förstöra naturen”‚ säger Ulrika Ahola, 59, om planerna på 400 bostäder i Henriksdalsbacken.
Johan Kristensen
Dyrare än väntat
Arbetet med detaljplanen har hittills kostat kommunen 19,3 miljoner kronor. Kommunens tjänstemän begär ytterligare 20,3 miljoner kronor för att kunna fullfölja arbetet.
Även markanvisningstävlingen med klimatprofil och anlitandet av byggkonsulter har blivit dyrare än väntat.
Men politikerna skjuter bara till 10 miljoner kronor till att börja med och ber stadsutvecklingsdirektören återkomma om mer pengar behövs.
Hållningen är en följd av att kommunen har tvingats stoppa flera byggprojekt i år där kostnaderna har skenat.
– Jag tycker att vi behöver följa stadsbyggnadsprojekt närmare nu och beviljar medel för utredningar och arbete i mindre portioner, säger Mats Gerdau, och betonar att kommunen i ett senare skede får tillbaka kostnaderna för detaljplanearbetet av företagen som får bygga bostäderna.
Men kommunen räknar med betydligt mindre betalt för marken än för två år sedan. Markintäkter på 655 miljoner kronor har rasat till 380 miljoner kronor.
Följden blir att kommunens beräknade vinst faller från 480 miljoner kronor till 177 miljoner kronor.
Mats Gerdau vill ändå inte vänta med att sälja marken tills marknaden vänder uppåt.
– Vi måste ha en kontinuerlig byggtakt. Det går inte att först gasa för fullt och sedan tvärbromsa. Vi är fortfarande i ett tidigt skede, när detaljplanen har vunnit laga kraft är jag helt övertygad om att marknaden har förändrats och sedan har vi inte bostäder förrän fem år senare.
400 bostäder med klimatprofil ska byggas i Henriksdalsbacken. Markanvisningstävlingen med klimatprofil och anlitandet av byggkonsulter har blivit dyrare än väntat samtidigt som markpriserna har rasat.
Johan Kristensen
”Väldigt komplicerad”
Samtidigt har gång- och cykelbanan från Henriksdal till Sickla brutits ut ur projektet. Den beräknas kosta 170 miljoner kronor.
Om kalkylen håller blir kommunens totala vinst alltså 7 miljoner kronor.
Nackalistans oppositionsråd Mikael Carlsson befarar att hela projektet kan bli en minusaffär för kommunen.
– Gång- och cykelbanan är ju en väldigt komplicerad byggnation. Det ska bli en av de högsta gång- och cykelbroarna i Stockholms län. Den ska korsa vägar och blir ganska lång. Vi vill att man utreder vidare vilken samhällsekonomisk vinst den ger. Det är otroligt mycket pengar.
Hunden Snuten skäller på Stefan Andersson, 42. Han jobbar på hunddagis och rastar Snuten och de andra hundarna i Henriksdalsbergets hundrastgård. Han tycker att byggplanerna i Henriksdal verkar illa genomtänkta.
– Det låter ju vansinnigt! Inte någon jättebra affär på något vis. Jag är ganska negativ till att bygga här generellt, jag tycker att det ska finnas lite grönytor kvar. Får de dessutom inte bättre betalt tycker jag att det är riktigt dåligt.
”Det är sagor”
Kristina Norelius, 82, tar stöd på rollatorn när hon och hunden Mattias lämnar Henriksdalsbergets hundrastgård och går hemåt över Henriksdalsringen. Hon har bott i området sedan 1968.
Hon är inte förvånad över att kostnaderna blir högre och intäkterna lägre än vad kommunen räknade med 2022.
– Det är sagor – det är inte genomtänkt. Det är sådan spekulation. Det finns ingen byggkille som går på det här. Vad kostar det inte köra bort alla de här stenmassorna? Vårt kommunalråd Gerdau skulle kunna komma hit och titta själv så förstår han hur galet det är. Helcrazy!