Centrum

Från första anblicken på den blodiga köttbiten till sista tuggan av den välkomponerade burgaren är det svårt att avgöra för matproffset.

– Om jag inte visste hade jag nog varit misstänksam. Jag som inte har ätit kött på elva år hade nog trott att jag åt kött. Men det är väldigt gott, säger Sofia, foodie som driver Instagramkontot Gothenburgfoodstories.

Hon är på Pinchos och testar restaurangkedjans senaste rätt på menyn – 3D-printat kött. 

– Vi är bland de allra första i Sverige. Det är en uppfinning som verkligen kan få stor positiv påverkan på vårt klimat framöver, säger Viveca Järhult, Pinchos marknadschef.  

Konsistens. Fibrerna i "köttet" kommer från sojabönornas fibrer.

Konsistens. Fibrerna i "köttet" kommer från sojabönornas fibrer.

Dino Soldin

Blod från hallonjuice

“Köttet” kommer från Redefine Meat som producerar livsmedlet i en tio gånger fyra meter stor 3D-printer. Idén kommer från ett par israeliska IT-killar inom den så kallade foodtech-branschen.  

– Kött består av blod, fett och muskler. Med hjälp av tekniken går det att via växtriket bygga upp likande strukturer. Det finns ingenting onaturligt i produkten, förklarar Robert Sundberg från Redefine Meat.  

Den köttliknande strukturen kommer vanligtvis från fibrerna i sojabönor. Fettet är ofta kokos eller rapsolja och den blodliknande vätskan kommer från rödbetor, tranbär eller ibland till och med hallonjuice.  

Matutvecklare. Per Larsson har tillagat det 3D-printade köttet som om det vore vanligt kött.

Matutvecklare. Per Larsson har tillagat det 3D-printade köttet som om det vore vanligt kött.

Dino Soldin

"Till köttälskare"

Matutvecklare Per Larsson dyker upp vid bordet. Han serverar det lilla testsällskapet cheeseburgare och en klassisk steak sandwich.  

Ett näst intill unisont "Mmm..." avbryter honom när han presentar rätterna och förklarar mer om tankarna bakom menyn. 

– Det går att tillaga vad som helst av råvaran men vi har tagit fram typiska rätter som köttälskarna brukar älska. Hela poängen med detta är att framförallt de som äter kött ska välja det här alternativet. 

Viveca Järhult flikar in. 

– Om varannan person väljer det här eller kanske en 3D-printad kötträtt och en vanlig kötträtt, för man ska också kunna njuta av bra kött ibland, hade det gjort stor skillnad för klimatet. Och det vill vi på Pinchos gärna bidra med. Förra året hade vi över 3,5 miljoner besökare. Det kan göra en enorm skillnad.

Tillagat. Framtidens burgare smakar kött men är helt vegansk.

Tillagat. Framtidens burgare smakar kött men är helt vegansk.

Dino Soldin